Индискиот премиер во Папуа Нова Гвинеја се сретна со лидери на 14 пацифички земји

Индискиот премиер Нарендра Моди се сретна со лидери на пацифички држави во Папуа Нова Гвинеја. Американскиот државен секретар Ентони Блинкен се очекува подоцна денеска да се сретне со лидерите и да потпише договор за одбрана со земјата домаќин.

Во својот говор на отворањето на состанокот, премиерот на Папуа Нова Гвинеја Џејмс Марапе рече дека Индија е лидер на „глобалниот југ“, термин што се користи за некои земји со низок и среден приход.  

Моди им рече на 14-те лидери на остатокот од Форумот за соработка на Индија-со тихоокеанските острови дека неговата земја ќе биде сигурен партнер за малите островски држави во услови на предизвици поврзани со нарушување на синџирот на снабдување и климатските промени. Делхи е посветен на слободен и отворен индо-пацифички регион, нагласи индискиот премиер.