Искрена исповед на најмоќната жена во Германија: “Пријатели од Источна Европа, во право бевте…“

Руската инвазија на Украина го промени начинот на размислување на Германија за безбедноста и го натера Берлин да сфати дека не ги послушал своите источноевропски сојузници кои предупредуваа на заканите од Москва, напиша германската министерка за надворешни работи Аналена Баербок во авторски текст за весникот The Guardian.

Како искрено признание за надворешнополитичките недостатоци на повоената германска надворешна политика, таа вели дека земјите од Источна Европа со право ја предупредиле Германија дека надежта за најдоброто соочени со заканите од автократска Русија не е соодветен одговор.

Предолго, вели таа, Германија прибегнуваше кон „дипломатијата на чековите“, односно верувањето дека политичката и економската интеракција ќе ја одведат Русија на демократски пат.

Знаеме дека во догледна иднина Русија под режимот на претседателот Владимир Путин ќе остане закана за мирот и безбедноста на нашиот континент и дека мораме да ја организираме нашата безбедност против Русија на Владимир Путин, а не со неа“, вели таа.

Во пораката пред самитот на НАТО во Вилнус и непосредно по објавувањето на новата стратегија за национална безбедност на Германија, таа ги спореди безбедносните интереси на Германија со оние на Источна Европа, велејќи:

Ние Германците никогаш нема да заборавиме дека нашата слобода во повторно обединета земја им ја должиме и на нашите сојузници и источните соседи. Како што беа тие од нас, така и ние ќе бидеме таму со нив, бидејќи безбедноста на Источна Европа е безбедност на Германија“.

Имаше сомневања дали Германија може да преземе воена лидерска улога во Европа со оглед на нејзината историја, но Аналена Баербок вели дека војната во Украина ја принуди Германија, понекогаш на свое изненадување, да ја преоцени својата улога и одговорности.

По ужасите на Втората светска војна, која ја започнаа Германците, надворешната политика на нашата земја се водеше од премисата дека војната никогаш не треба да започне на германско тло“, пишува таа и заклучува: „Пред само две години, идејата Германија да испорача тенкови, системи за противвоздушна одбрана и хаубици во воена зона, во најмала рака би изгледала луда. Денес, Германија е еден од водечките добавувачи на оружје за самоодбрана на Украина“.