Испраќајќи го името на Исуфај по втор пат за указ за главен државен обвинител, ЕУ порача: Процесот мора да се заснова на заслуги

Обвинителскиот совет на Косово (КПК) уште еднаш го достави до претседателката Вјоса Османи името на Блерим Исуфајт за декретирање на функцијата главен државен обвинител.

Османи вчера во текот на денот добил писмо од претседателот на КПК, Јетиш Малоку.

Но, засега содржината на ова писмо не е обелоденета.

„Пристигна писмо од господинот Малоку, штом го видиме ќе ве известиме“, изјави за Телеграф советникот на претседателот за медиуми, Беким Купина.

Испраќањето на името на Блерим Исуфај по втор пат на указ дојде по одлуката на претседателот Османи да не го декретира истото како главен државен обвинител.

Телеграфи ја праша Канцеларијата на Европската унија во Приштина како тие ја гледаат оваа акција на КПК.

Тие во писмената реакција потенцираа дека изборот на главен обвинител треба да се заснова на заслуги.

„Постои критична потреба за заслуга, транспарентен и правичен процес на селекција на позиции во правосудниот систем. ЕУ бара од косовските власти одлучно да ги поддржат највисоките принципи и стандарди на владеење на правото при одложениот избор на главен државен обвинител“, се вели во одговорот на Канцеларијата на ЕУ за Телеграф.

Претседателката Вјоса Османи на 17 октомври објави дека донела одлука да не го именува Блерим Исуфајн за главен државен обвинител.

За време на конференцијата за медиуми, Османи рече дека не го декретирал Исуфај за нов главен државен обвинител, бидејќи според неа, процесот бил опишан како „нерегуларен и дискриминаторски“ од сите набљудувачи, и од локални и од меѓународни организации. кои идентификувале „ 10 прекршоци во постапката за избор на главен обвинител“.

На ваквата одлука на Османи реагираше и ЕУ.

Евроамбасадорот Томаш Шунјог ја истакна итната потреба процесот на селекција да се заснова на заслуги и транспарентност.

„Имајќи ја предвид изјавата на претседателот за главниот државен обвинител, ја нагласувам итната потреба од правичен, заслуга, транспарентен процес на избор на позиции во правосудниот систем“, напиша Шунјог на социјалната мрежа „Х“.