“ИСТОРИЈАТА ПОВИКУВА!“ – Урсула фон дер Лајен го одржа нејзиниот последен говор: Зошто е важно проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан !?

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, повика на проширување на Европската унија со Западен Балкан, Украина и Молдавија, оценувајќи дека приемот на овие земји е стратешки и безбедносен интерес на Европа.

Во својот говор за состојбата на ЕУ пред Европскиот парламент, Урсула фон дер Лајен кажа дека приемот на нови членки е одговор на повикот на историјата за комплетирање на ЕУ.

Во ситуација кога некои ги таргетираат земјите една по една, не можеме да дозволиме некои Европејци да останат на страна. Во свет каде големината и силата се важни, јасен стратешки интерес на Европа е да стави крај на неизвесноста на иднината на ЕУ“, нагласи Урсула фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен

Претседателката на Европската комисија кажа дека е потребна визија за успешно проширување што ќе им овозможи на повеќе од 500 милиони луѓе да живеат во слободна, демократска и просперитетна ЕУ.

Урсула фон дер Лајен порача дека следното проширување може да биде катализатор за напредокот на ЕУ, отфрлајќи ги стравувањата дека идната ЕУ со повеќе од 30 членки нема да биде ефективна.

Ова не е прашање за продлабочување на интеграцијата или проширување на Унијата. Ние можеме и мораме да ги направиме и двете. Секој бран на проширување донесе и подлабока интеграција“, изјави претседателката на Европската комисија.

Урсула фон дер Лајен нагласи дека проектите на синдикатот за одбрана и здравство се започнати во ЕУ од 27 земји-членки, но ќе бидат завршени во ЕУ со повеќе од 30 земји-членки.

Првата дама на Европската комисија најави дека во првата половина на следната година, за време на претседавањето со Белгија, на лидерите на ЕУ ќе им презентира предлози за ревизија на внатрешните политики на ЕУ, со цел нивно прилагодување кон проширената ЕУ.

Ќе треба да размислиме како ќе функционираат институциите, Европскиот парламент и Комисијата. Треба да разговараме и за буџетот: како да го пополниме и што да финансираме од него“, порача Урсула фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен

Урсула фон дер Лајен не ја отфрли можноста дека промените на европските договори ќе бидат неопходни за внатрешни реформи, но таа кажа дека подготовките за проширувањето не можат да се стават во мирување дотогаш.

Нагласувајќи ја важноста на владеењето на правото за проширување на ЕУ, претседателката на ЕК најави дека практиката на годишни извештаи за владеењето на правото во земјите членки ќе се прошири и на земјите кандидати кои побрзо напредуваат.

Урсула фон дер Лајен порача дека при формулирањето на предлогот ќе се води од верувањето дека заокружувањето на Унијата е најдобрата инвестиција во мирот, безбедноста и просперитетот на континентот.

Во својот говор во Европскиот парламент за состојбата на ЕУ, последен од нејзиниот сегашен мандат, Урсула фон дер Лајен потсети на предизвиците низ кои помина ЕУ во претходните четири години, од пандемијата со вирусот Ковид-19 до војната во Украина.

Претседателката на ЕК најави натамошни инвестиции во борбата против климатските промени, поддршка на програмите за „декарбонизација“ на индустријата и мерки за заштита од нелојална конкуренција на електричните возила произведени во Кина.

Урсула фон дер Лајен нагласи дека ЕУ ќе ја поддржува Украина се додека е потребно и предложи продолжување на програмата за привремена помош за околу четири милиони Украинци кои живеат во ЕУ, како и продолжување на финансиската и воената помош за Киев.