Истражувањата за менталното здравје покажаа која е причината за зголемување на депресијата кај младите

Француско истражување покажа дека најверојатната причина е коронавирусот.

Голема француска студија за ментално здравје откри огромно зголемување на бројот на млади луѓе кои пријавиле депресија, а најверојатната причина е СОВИД-19 и ограничувањата што се воведени за да се спречи ширењето на коронавирусот.

Француската агенција за јавно здравје ги објави резултатите од последната рунда редовни истражувања за менталното здравје спроведени во 2021 година, една година по најакутната фаза на глобалната пандемија. Откри дека 20,8 отсто од 18-24-годишниците рекле дека доживеале депресивна епизода во изминатите 12 месеци, во споредба со 11,7 отсто во претходното истражување спроведено во 2017 година.

Стапката кај младите беше речиси двојно поголема од онаа на целата возрасна популација на возраст од 18 до 85 години.

„Стресот предизвикан од болеста СОВИД-19 и ограничувањата наметнати на нејзината контрола се чини дека се некои од главните хипотези за објаснување на ова зголемување“, објави Агенцијата за јавно здравје на својата веб-страница.

Експертите велат дека влијанието на карантинот, социјалното дистанцирање и другите ограничувања посилно го почувствувале студентите и другите млади луѓе бидејќи се верува дека ограничувањата го уништиле периодот што се случува еднаш во животот и кој не може да се повтори. Несигурноста се додава на редовната анксиозност поврзана со растењето.

„Голема улога одигра неизвесноста за иднината, која има многу важно влијание на таа возраст“, ​​рече Енгуеранд ду Роскоат , коавтор на француската студија и експерт за ментално здравје.

Истражувањето ги потврдува анегдотските докази од голем број професионалци за ментално здравје за време на пандемијата COVID-19, кои пријавиле зголемување на бројот на млади луѓе кои се борат со анксиозност и депресија.

Една студија покажа дека луѓето со коронавирус кои не биле примени во болница имаат поголема веројатност да искусат симптоми на депресија до 16 месеци по дијагнозата во споредба со оние кои никогаш не биле заразени.

Оние кои биле врзани за кревет седум дена или повеќе имале повисоки стапки на депресија и анксиозност во споредба со луѓето на кои им бил дијагностициран вирусот, но никогаш не биле приковани за кревет. Иако повеќето симптоми се намалија во рок од два месеци по дијагнозата, пациентите кои поминале една недела или повеќе во кревет имале поголема веројатност да доживеат депресија и анксиозност во текот на 16-месечниот период на студијата.

Пациентите со тежок КОВИД-19 често имаат воспалителни промени за кои претходно беше откриено дека се поврзани со хронични ефекти врз менталното здравје, особено депресијата.

Факт е дека КОВИД во голема мера ги промени животите на сите нас, но и во голема мера влијаеше на душевниот мир и менталното здравје . Ова и сè повеќе го покажуваат бројните студии спроведени по пандемијата што нè погоди.

Други меѓународни студии дадоа слични резултати, а американските здравствени власти во понеделникот алармираат за кризата со менталното здравје кај американските средношколци, особено кај тинејџерките. Скоро три од пет американски тинејџерки – 57 проценти – се чувствувале постојано тажно или безнадежно во 2021 година – двојно повеќе од момчињата, се вели во извештајот. Ова е пораст од речиси 60 проценти од 2011 година и највисоко ниво забележано во изминатата деценија.