И покрај бруталните санкции, овој руски производ доживува тотален БУМ во Европа! Дури и најголемите ‘непријатели’ уживаат во него и го купуваат…

Извозот на риба од Русија во Европската унија е зголемен за една петтина од почетокот на инвазијата на Владимир Путин на Украина, покажуваат најновите трговски податоци, пишува The Telegraph.

Минатата година извозот на риба се зголеми за 18,7 отсто на 198.000 тони, покажуваат податоците на Здружението на руската риболовна индустрија (ВАРПЕ) што ги објави Moscow Times.

Вкупната вредност на испорачаната риба порасна за 57,6 отсто на речиси еден милион евра, а најголеми купувачи се Холандија, Полска и Германија.

4,5 отсто од вкупните 4,4 милиони тони риба увезена од ЕУ во 2022 година потекнуваат од Русија.

Герман Зверев, претседател на Здружението на руската рибарска индустрија, вели дека зголемувањето најверојатно се должи на трговците на големо и преработувачите кои сакале да ги зголемат залихите во очекување на можни санкции за руската рибарска индустрија.

Британскиот весник The Telegraph минатата година објави дека Велика Британија се подготвува да нападне со санкции против руската индустрија за риба и морска храна како одговор на илегалната инвазија на Владимир Путин на Украина.

Тој извештај ги поттикна стравувањата дека дури една третина од рестораните кои служат риба ќе мора да се затворат поради недостиг на бакалар и друга бела риба од Русија и сончогледово масло од Украина, која испорачувала дури половина од целата нафта пред Москва да го блокира извозот преку Црното Море.

Увозот на бела риба од Русија во Велика Британија не беше предмет на санкции, бидејќи храната честопати е изземена од такви мерки. Сепак, ЕУ и Велика Британија го санкционираа увозот на руски кавијар.

Додека увозот на риба се зголеми, другите форми на трговија на ЕУ со Русија беа сериозно погодени од санкциите.

И извозот и увозот паднаа далеку под нивото пред инвазијата, според податоците објавени од EuroSTAT.

Трговскиот дефицит на ЕУ со Русија достигна врв од 18,2 милијарди евра во март 2022 година, за да се намали на шест милијарди евра на крајот на минатата година.

Вредноста на увозот од Русија падна за 53 отсто од 21,8 милијарди евра на 10,3 милијарди евра до декември 2022 година.