И по 19 години продолжуваат сомнежите за соборувањето на авионот на претседателот Трајковски

На денешен ден, пред 19 години, во авионска несреќа загина вториот претседател на Северна Македонија, Борис Трајковски. Владиниот авион се урна пред да слета во близина на Мостар, Босна и Херцеговина, а две истраги за неговата несреќа укажаа на системски и пилотски грешки. Трајковски важеше за личност која го помири општеството, а неговите лидерски квалитети беа особено истакнати за време на бегалската криза во Косово.

Летот за Мостар, каде што требаше да учествува на меѓународната конференција, беше последен за поранешниот претседател на Северна Македонија, Борис Трајковски и осумчлената делегација. И двете истраги за соборувањето на авионот укажаа на грешка на пилотот и системски недостатоци, но во јавноста остануваат сомнежи за околностите во кои животот го загуби 47-годишниот претседател. Владината делегација и Собранието денеска положија цвеќе на неговиот гроб во Бутел во Скопје, пред споменикот во Струмица, но и на местото на воздушната катастрофа во Босна.

„Владата е решена за прогресивни политики кои ги водат граѓаните и државата напред, како што беше визијата на починатиот претседател Борис Трајковски. Дефинициите за заедничко општество, во кое граѓаните живеат и работат заедно, без разлика на етнички, верски и други разлики, во мир и во меѓународно почитувана држава, интегрирана во демократските семејства на НАТО и на Европската Унија, се пример за храбри и мудро лидерство, засновано на вредности“, велат од Владата на Република Молдавија.

Борис Трајковски на чело на државата остана повеќе од 4 години, кандидат од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, избран во 1999 година, политичар образован од областа на правото и теологијата, кој успеа да се наметне како фигура на помирувањето во општеството поделено. Своето лидерство го изгради за време на бегалската криза во Косово, на крајот на 90-тите, но и за време на конфликтот во земјата во 2001 година. Трајковски важеше за умерен политичар со посветеност на меѓуетничкиот дијалог, тој е еден од потписниците на Договорот Охридски мировен договор, кој спречи ескалација на вооружениот конфликт меѓу македонските безбедносни сили и Ослободителната војска на Албанија во 2001 година.