Каква доминација на iPhone! Од 10-те најпродавани смартфони во 2022 година, дури 8 се телефони на Apple

0

Најпопуларниот паметен телефон минатата година беше iPhone 13 на Apple, кој освои 5 проценти од светскиот пазар.

Samsung со години има доминантна позиција на пазарот на паметни телефони. Во повеќето квартали можат да се пофалат со најголем број продадени мобилни телефони, со тоа што оваа доминација повремено ја прекинува Apple, кој во изминатите години во неколку квартали ја престигна јужнокорејската компанија.

Но, иако Samsung може да се пофали со најголем вкупен број продадени телефони, податоците за најпродаваните модели покажуваат малку поинаква слика. Имено, како што покажуваат податоците на аналитичката компанија Counterpoint Research, од десетте најпродавани телефони минатата година, уредите на Apple се дури и одвоени од нив.

Најпопуларниот телефон во 2022 година беше iPhone 13, кој освои пет проценти од вкупниот глобален пазар на паметни телефони, или 28 проценти од сите продадени iPhone телефони минатата година. Овој телефон беше најпродаваниот на повеќето големи пазари како САД, Кина, Велика Британија, Германија и Франција. Второто место во глобалното рангирање на продажба на паметни телефони го зазеде моделот iPhone 13 Pro Max, со 2,6 отсто од пазарот, а на третото место е iPhone 14 Pro Max, иако овој уред се појави во продажба дури во септември минатата година. што доволно говори за неговата популарност.

На четврто место е уред Samsung – Galaxy A13 (1,6 отсто од глобалниот пазар), следен од iPhone 13 Pro со исто така 1,6 отсто од пазарот.

Потоа следи телефонот претставен во 2020 година, но кој беше достапен и минатата година по прифатлива цена (во споредба со другите телефони на Apple), iPhone 12, кој зазема 1,5 отсто од пазарот. На 7-мо место е iPhone 14 (1,4%), следен од iPhone 14 Pro (1,2%), а интересно, на деветто место е iPhone SE, моделот претставен минатата година.

Според некои информации, Apple имал намера да се откаже од серијата поевтини iPhone SE телефони, но последните гласини велат дека се предомислиле, а следната година можеме да очекуваме нова генерација на овој телефон.

Последното место на листата на топ 10 најпродавани телефони во светот во 2022 година му припаѓа на друг Samsung, а Galaxy A03 зазеде 1,1 отсто од пазарот.