Како времето на вашите оброци може да влијае на губење на тежината?

0

Јадењето доволно рано, заедно со конзистентна, урамнотежена исхрана, може да ви помогне да изгубите тежина. Сепак, многу е тешко да се организираат оброци во точно време.

Науката продолжува да покажува дека времето на оброците може да влијае на нашите цели за слабеење, а особено, јадењето подоцна во вечерните часови може да го отежне слабеењето.

Во една мала студија на 20 луѓе објавена во списанието за клиничка ендокринологија и метаболизам , беше откриено дека оние кои вечерале во 21 часот во споредба со оние кои јаделе во 18 часот имале повисоки нивоа на гликоза во крвта следното утро, со помала оксидација на маснотии.

Друга студија, објавена во Nutrients , покажа дека јадењето подоцна навечер може да влијае на вашето губење на тежината, бидејќи способноста на вашето тело да согорува калории може да биде помала ноќе отколку во остатокот од денот.

Една нова студија, исто така, покажа дека јадењето подоцна во текот на денот може да влијае на вашиот метаболизам и хормоните на гладот, што пак може да влијае на губењето на тежината.

Прочитајте: Стрес и телесна тежина: Која е вистинската врска?

Како доцните оброци влијаат на тежината?

Во новата студија објавена во Cell Metabolism , истражувачите од Бригам и Женската болница спроведоа контролирано, вкрстено испитување кое го разгледа ефектот што подоцна јадењето го има врз гладот, како и зголемувањето и губењето на тежината.

Тие откриле дека подоцна јадењето го зголемува чувството на глад, а истовремено ја намалува количината на енергија потрошена додека сте будни.

Всушност, јадењето четири часа подоцна од вообичаеното влијае на нивото на вашиот апетит и на брзината со која согорувате калории, како и на складирањето маснотии и потенцијалното губење на тежината.

„Терминот на оброците е еден од најважните фактори за контрола на тежината“, вели Кетрин Гервасио, регистриран нутриционист за Living.Fit, за Јади ова, а не тоа!

Резултатите од оваа студија покажуваат колку е важно да се одржи стабилна метаболичка стапка со постојано јадење во редовни интервали. За разлика од растечката популарност на диеталниот пост, редовниот интервал помеѓу оброците од три до четири часа е сè уште идеален за одржување на нивото на гликоза во крвта на нивните нормални нивоа.

Јадењето подоцна, како што е докажано во студијата, влијае на наводната природна функција на хормоните на телото и може да придонесе за зголемен глад и апетит, а со тоа и да доведе до зголемување на телесната тежина.

Секој човек има различна стапка на метаболизам и има потреба од различен дневен внес на калории и сооднос на макронутриенти. Покрај правилното распоредување на оброците, најдобриот начин за слабеење (или спречување на ризикот од дебелина) е да јадете добро балансирана исхрана во редовни, постојани интервали.