Како да се справите со токсичната работна средина?

0

Дали ви е лошо да се будите наутро и да одите на работа? Без разлика дали се работи за лут шеф, неразумен обем на работа или навредливи колеги, токсичната работна средина може значително да влијае на вашето ментално здравје, што ќе доведе до високи нивоа на стрес, несоница и депресија. Затоа е важно да ги препознаете знаците кои укажуваат на тоа и ве водат до ситуации во кои се чувствувате психолошки небезбедно.

Авторите на оваа студија ја дефинираат токсичната работна средина на следниов начин: нарцисоидно однесување, навредливо или агресивно лидерство, вознемирувачко насилно однесување, заканувачки однесување од страна на соработниците и колегите.

Ова се некои од знаците за токсична работна средина:

– шефот го саботира вашиот успех
– прекумерно озборување
– пасивен агресивен шеф или соработници
– насилничко однесување под небезбедни работни услови
– недостаток на почит
– недостаток на можности за раст
– нереален обем на работа
– ниска плата
– непредвидлив распоред
– шеф кој постојано се заканува дека ќе отпушти
– постојана критика
– негативна општа атмосфера.

Како да се справите со токсичната работна средина?

Не ги компромитирате вашите вредности: ако некој на работа е суров кон вас, бидете попаметни и обидете се да не возвратите.

Држете се со неколку доверливи соработници за да можете да се поддржувате и да се доверувате еден на друг – нема потреба да бидете одлични со сите бидејќи тоа често не излегува добро.

Останете фокусирани на вашите цели: Потрудете се да останете во позитивна состојба на умот кога сте на работа.

Не се вклучувајте во драма: обидете се да се дистанцирате од каква било драма или озборувања бидејќи ништо позитивно нема да излезе од тоа и не сакате на крајот да добиете лошо име.

Запомнете дека токсичната работна средина не е ваша вина. Додека позитивниот став и заедничкиот начин на размислување можат да помогнат во одредени ситуации, запомнете дека само толку многу можете да направите за да го зачувате мирот на вашето работно место.

Направете пауза за ручек надвор од вашата работа – токму тоа значеше да одите во природа, важно е да се оддалечите од вашата работна средина барем половина час.

Држете се до вашите ритуали после работа за да ги зголемите вашите вибрации и психолошки да ја исчистите негативноста. Можете да прошетате во природа, да се истуширате со топол туш или да повикате пријател.

Заземете медитација, јога или секојдневно вежбање за да помогнете да се справите со хроничниот стрес.

И ако сето тоа не функционира, размислете за други опции, односно за нова работа .

Влијание врз менталното здравје

Повеќето луѓе поминуваат добар дел од денот на работа. Ако осум часа од денот ви се полни со токсичност, тоа може значително да влијае на вашето ментално здравје. Истражувањата покажуваат дека токсичното работно место – вклучувајќи вознемирување и малтретирање – е значаен извор на психолошки стрес за вработените и може да доведе до високи нивоа на стрес и исцрпеност. Сето ова предизвикува неангажман меѓу вработените, ја намалува продуктивноста и ја задушува креативноста и иновативноста.

И никој не сака да го дозволи тоа, нели?