Како да се спречи ‘ртењето на компирот

Компирите се главен производ во многу домаќинства, не само затоа што се исплатливи, туку и поради нивната кулинарска разновидност.

Без разлика дали се пире, пржени или печени, компирот може да биде ѕвезда на секој оброк. Сепак, складирањето може да биде вистински предизвик.

Не е невообичаено луѓето да налетаат на никнати компири токму кога сакаат да направат вкусно јадење, но со овој трик на нашите баби можете да заборавите на ‘ртењето и расипувањето на компирите.

Глетката на никнати компири во вашата оставата, кујна е обесхрабрувачка, особено кога сте планирале оброк. Никнатите компири имаат зголемено ниво на соланин – природно соединение наменето да ги одврати штетниците, но потенцијално штетно ако се консумира во големи количини.

Можете да го спречите тоа. Овој едноставен, но ефективен метод се врти околу традиционалната практика на користење на природни елементи за зачувување на свежината и тоа јаболката.

Можеби се прашувате зошто јаболката, но тие ослободуваат етилен гас, природен растителен хормон кој го забавува процесот на зреење и никнување на компирот. Чувањето на компирите во корпа со неколку јаболка значително го продолжува нивниот рок на траење.

Прво, важно е да ги чувате компирите на ладно и суво место, но избегнувајте го фрижидерот. Ладните и влажни средини можат да го забрзаат расипувањето наместо да го спречат. Ако забележите дека се формираат неколку никулци, едноставно исечете ги и искористете ги компирите. Сепак, големото присуство на бактерии може да значи дека е време да ги фрлите.