„Како да сте во Швајцарија“ Вучиќ на Моравскиот коридор: Србија за помалку од година и пол ќе го добие најмодерниот автопат (ФОТО, ВИДЕО)

0

Претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, присуствува на отворањето на делот од Моравскиот коридор од Појат до Макрешан.

„Најважно е што овој автопат ќе обезбеди услови за пристигнување на нови инвеститори“, истакна Вучиќ додека ја возеше новата делница.

До крајот на 2024 година ќе го отвориме и Чачак-Краљево“, рече претседателот на Србија. Чарапанчани за ова сонуваа 50-60 години, сите им велеа дека ќе има автопат, но тоа никогаш не се случи“, рече Вучиќ.

Тој додаде дека овој пат ги поврзува западниот и источниот дел на Србија и затоа е важен. Она што порано траеше 5-6 часа, сега ќе трае 2,5 часа, објасни тој, додавајќи дека половина милион луѓе живеат на овој коридор, но многу повеќе луѓе ќе бидат суштински поврзани со него.

„Пат како во Швајцарија“

„Сè е сосема ново, патот изгледа прекрасно. Како да сте во Швајцарија“, истакна Вучиќ и додаде дека Крушевац наскоро ќе добие и факултет за политички науки, но и за актерска игра и дека има уште време да инвестираат во туризмот околу Крушевац.

Ширината на патот овде е 30 метри, само пресметајте колку камен требаше“, рече претседателот на Србија, посочувајќи дека тоа е фантастично направено.

Вучиќ започна работна средба со премиерката Ана Брнабиќ и министрите во Владата, со изведувачите, директорот на „Коридор Србија“ Александар Антиќ и директорот на „Патишта Србија“ Зоран Дробњак.

ММФ ја намали прогнозата за раст

Во оваа прилика претседателот посочи дека ММФ ја намали прогнозата за раст за целиот свет.

„ММФ ја намали прогнозата за раст за целиот свет од 0,9 на 0,8 отсто, тоа ќе влијае и на нас, затоа подготвивме план, но кај нас првите 3 месеци се подобри од она што го очекувавме и очекуваме да биде може да надмине 2,5 отсто.Затоа мораме да градиме и да градиме, да градиме автопати какви што никогаш не сме изградиле во историјата“, објасни Вучиќ.

Нашиот дефицит е многу помал отколку што очекувавме, што значи дека има малку пари, имаме 4,5 милијарди евра на сметка, никогаш не сме имале толку многу“, рече тој.

Првиот „паметен“ пат

Првата делница од Моравскиот коридор од Појат до Макрешан е долга 16,9 километри, а до октомври треба да бидат завршени дополнителни 10,7 километри до Кошево, што ќе го поврзе Крушевац со автопатот.

Тоа е првиот „паметен“ пат кај нас, изграден со комплетна оптичка инфраструктура.

Моравскиот коридор, од Појат до Прељина, ќе биде најмодерниот и најширокиот автопат во Србија, бидејќи ќе биде поширок од постоечките автопатишта за вкупно 1,6 метри.

Моравскиот коридор ќе поврзува три реони – Расински, Рашки и Моравчки со коридорите 10 и 11, односно со автопатот Белград – Ниш и автопатот Милош Велики.