Како дождот влијае на расположението: Лекарите откриваат дали нè прави подепресивни и како да ја избегнеме оваа замка! (фото)

Последните недели во Македонија се соочуваме со вистински ролеркостер на времето. Промената на сончевите периоди и врнежите се случува речиси од час во час. Додека едни со нетрпение го очекуваа дождот за да се разладат малку по жештините, на други воопшто не им се допаѓа ова време.

Колку дождливото време навистина влијае на нашата психа е прашање кое се поставува со децении. На ова прашање се занимаваа и експерти кои открија колку сивите облаци навистина можат да направат да се чувствуваме помалку расположени.

Пред неколку години беше објавено истражување кое може да даде одговори на ова прашање.

Како дождот влијае на расположението

Д-р Теша Еванс, клинички психолог од Сан Франциско, потврдува дека сивите облаци навистина можат да го поцрнат нашето расположение.

„Кога дождовните облаци го покриваат сонцето, некои луѓе се дефинитивно поподложни да се чувствуваат осамено или нерасположени. Доста често тогаш забележуваме промена во расположението, како што се чувство на тага или пониска самодоверба, кога врне. Истражувањата покажуваат дека светлината може да го зголеми нивото на серотонин, што го подига расположението. Легнете во кревет и вклучете го светлото и внесете малку светлина во вашиот ден“, вели д-р Теша Еванс.

Д-р Џулија Семтон, психијатар од Њујорк, се согласува со овој совет. Таа нормално применува „светлосна терапија“ во нејзината пракса со пациентите.

Ги охрабрувам луѓето навистина да се обидат да бидат надвор и на дневна светлина, дури и кога времето е студено и дождливо.

Иако тогаш можеби не изгледа како да нема светлина, сепак ќе бидете изложени на УВ зраци, кои можат да помогнат во регулирањето на вашиот деноноќен ритам (биолошки ритам во човечкото тело) и да го подобрите вашето расположение“, додаде таа.

Кога дождот се претвора во пороен дожд, некои луѓе може да почувствуваат и непријатност поради климатските промени, бидејќи екстремните временски услови не потсетуваат дека овој свет се менува, дека просечните температури се различни од порано и дека тоа е нешто на кое не можеме да влијаеме .

Психолозите препорачуваат вежбање и дружење со пријателите

Психолозите препорачуваат и лесно да вежбаме, за да немаме чувство дека не можеме да се движиме, по можност со омилената музика. Можете да читате и книга, но не на тешки теми, а исто така разговорот со семејството или пријателите може да ја донесе потребната енергија.

Д-р Франц Буш, од Универзитетот во „Вестминстер“, спроведе студија заснована на податоци од временски интервал од 17 години, вклучувајќи околу 10.000 луѓе.

„Верувањето дека доброто време го подобрува расположението не е заклучок што може да се извлече од моето истражување. Британците секојдневно доживуваат големи временски промени, но порастот и падот на температурата, како и дождот, не влијаат на нивното расположение“, вели Буш.

Всушност, расположението на луѓето е повеќе ќе се уништи ако треба да поминат прекрасен ден во канцеларија или на работа. Д-р Буш пресметал дека 10 часа убаво време може да го расипе расположението само за 1 процент.