Како парламентарниот систем со децении ја ограничуваше Турција

Коалициската влада е форма на владеење што се состои од повеќе од една политичка партија и настанува кога една партија не може да добие апсолутно мнозинство по изборите.

Овој тип на владин систем, кој е широко распространет во светот, има предности и недостатоци, но тешко може да се каже дека има повeќе недостатоци од придобивки.

Земјите со кои владеат коалициските влади продолжуваат со системот не затоа што е совршен, туку затоа што нивната политичка атмосфера ги спречува да го напуштат.

Знаеме дека Италија имала 68 влади за 76 години. Израел имаше пет избори за четири години помеѓу 2018 и 2022 година. Холандските партии не можеа да формираат влада за девет месеци по изборите во 2021 година.

Дури и ако владите се конституираат на крајот, тие имаат многу краток животен век бидејќи коалициските партнери имаат различни погледи, методи, очекувања и цели во однос на владеењето.

Кога ќе се судрат партиските интереси, тие ја распуштаат владата и предизвикуваат ќорсокак во администрацијата. Дополнително, донесувањето одлуки е бавно и ненаметливо во коалициските влади.

Има, се разбира, мали придобивки од коалициските влади. Како давање моќ на различни фракции од општеството и претставување на волјата на мнозинството од населението.

Но, толку многу краткотрајни влади покажуваат дека коалициските влади не се претпочитаниот избор, иако некои луѓе можеби мислат поинаку.

Турција во фокусот

Турција е уште една земја која страдаше од коалициските влади во минатото.

Земјата беше сведок на првата коалициска влада во 1961 година кога идеолошки спротивставената десничарска Партија на правдата (Адалет Партиси-АП) и левичарската про-естаблишмент Народна републиканска партија (Џумхуриет Халк Партиси-ЏХП) ја формираа владата по пучот. Но, владата издржа само седум месеци.

Помеѓу 1961 и 2002 година, кога АК партијата на Реџеп Таип Ердоган дојде на власт, 17 коалициски влади владееја со Турција. Нивниот просечен животен век беше 2,4 години, најкраткото владеење траеше три месеци, а најдолгото 3,5 години.

Покрај тоа, парламентарниот систем често доведуваше до политички превирања и предвремени избори, што резултираше со формирање на неверојатен број од 48 влади од 1950 година.

За разлика од другите земји, војската на Турција беше многу влијателна во политиката за време на парламентарниот систем и ја злоупотребуваше слабоста на последователните влади.

Додека првата коалициска влада беше формирана по државен удар, други повеќепартиски влади беа формирани повеќе или помалку под притисок на армиските генерали. Премиерот Неџметин Ербакан беше принуден да ја распушти коалициската влада во 1997 година. Новата трипартиска влада (Анасол-Д) што ја замени премиерската функција на Ербакан повторно беше резултат на воен притисок.

Турската армија беше како Дамоклов меч кој виси и над еднопартиските влади, но формирањето/деформирањето на коалиции секогаш беше полесно за армиските генерали.

Покрај тоа, турските коалициски влади и наштетија на државата, особено на државната каса. Следниот пример е забележлив за прикажување на нивното деструктивно влијание.

Пред да дојде АК партијата на власт во 2002 година, трипартиска коалиција владееше со Турција. Трите најголеми државни банки, кои сега уриваат рекорди на профит, не беа поврзани со Министерството за економија и секоја беше поврзана со три други министерства предводени од три различни министри од коалиционите партии. Парите на банките беа црпени од коалиционите партии, оставајќи ги речиси банкротирани. Тоа, исто така, ја предизвика најголемата банкарска криза во историјата на Турцика.

Свесен за катастрофалните ефекти на коалициите, претседателот Реџеп Таип Ердоган – тогашен премиер – ја изнесе идејата за неговиот претседателски систем во средината на 2010-тите за јавна дискусија и ја започна својата кампања во 2015 година.

Покојните претседатели Тургут Озал и Сулејман Демирел сакаа да се префрлат на претседателски систем, но не успеаја да го реализираат тоа. Претседателот Реџеп Таип Ердоган беше упорен во врска со промената, и на крајот, Турција го прифати системот преку референдум одржан на 17 април 2017 година. Тој беше формално усвоен на 9 јули 2018 година.

Оттогаш, Турција ужива политичка стабилност како никогаш досега, како и брзо и ефективно одлучување што се одрази на квалитетот на животот на турскиот народ.

Турција ги виде целосните придобивки од претседателскиот систем за време на пандемијата на Ковид 19, нарушувањата по пандемијата и двојните земјотреси на 6 февруари 2023 година.

Спротивставени гласови

И покрај видливите придобивки од претседателскиот систем, има и такви кои се противат на тоа иако нивните обвинувања не се многу убедливи.

Аргументот дека целата моќ е концентрирана во рацете на еден човек е погрешен затоа што, претходно, премиерот ги имаше истите овластувања.

Имаше и претседател во парламентарниот систем, но тој само го одобруваше она што владата или парламентот ќе го донесе иако имаше некои исклучоци. Тоа беше затоа што претседателот го избираше главно владејачката партија.

Од друга страна, кога го избра друга партија, се случија политички кризи. Понатаму, претседателското место за време на парламентарниот систем беше симболично, имаше слаб авторитет и генерално предизвикуваше политички превирања, освен ако не беше избран од членовите на владејачката партија во парламентот.

Иако турските опозициски партии тврдат дека ќе го вратат парламентарниот систем, нивните изјави се контрадикторни.

На ТВ емисија за време на неговата претседателска кампања во 2018 година, претседателскиот кандидат на ЏХП, Мухарем Инџе, рече дека ќе ја искористи претседателската моќ наместо да ја напушти. Дополнително, додека опозициската Национална Алијанса сè уште се залага за зајакне парламентарниот систем, нивниот кристализиран владин систем се состои од претседател и седум потпретседатели, што не се смета за разумно дури и од поддржувачите на опозицијата.

Се чини дека турската опозиција не е против претседателскиот систем туку против претседателот, тоа е претседателот Реџеп Таип Ердоган.

Може да се тврди дека Турција, од луѓе на улица до политички партии, е задоволна со претседателскиот систем и веројатно ниту една партија нема да се обиде да се врати на парламентарниот систем. Со други зборови, Турција одлучи за својот владин систем и тој тешко дека ќе се промени.

Но, ниту еден систем не е совршен, а многу луѓе – вклучително и претседателот Реџеп Таип Ердоган – признаваат дека се потребни некои прилагодувања. Можеби некои ретуширања можат да се очекуваат по изборите на 14 мај.

ИЗВОР: ТРТ БАЛКАН