Карл Билд: Европски предлог, фер договор за Косово и Србија

0

Билд ја коментираше изјавата на поранешниот министер за надворешни работи на Косово, Петрит Селими, кој го цитираше ставот на специјалниот претставник на ЕУ за дијалогот Косово-Србија, Мирослав Лајчак, дека „потпишете го договорот или ќе се соочите со последиците“.

Според Билт, договорот предложен од ЕУ ќе им овозможи на двете земји да продолжат напред.

Тој вели дека нема друг реален пат напред за ниту една земја.

„Тоа е фер договор за Косово и Србија што е сега на маса. Ова ќе им овозможи на двете земји да се движат напред, да ги исполнат двата важни основни барања, но да ги избегнат нивните максимални барања. Едноставно, нема друг реален пат напред за која било земја“, напиша тој.

Премиерот Албин Курти, говорејќи за европскиот план за нормализација на односите меѓу Косово и Србија, рече дека тој не му бил претставен во форма на „земи или остави“, туку како платформа за понатамошна дискусија.

Тој повтори дека европскиот предлог е добра основа за дискусија, но рече дека не содржи се што би сакало Косово.

Дури и претседателот на Србија, Александар Вуќиќи даде сигнали дека неговата земја ќе го прифати европскиот договор.