Касами, Гаши и Меџити ги здружуваат силите за претстојните избори

„ЕВРОПСКАТА ВРСКА ЗА ПРОМЕНИ“ НЕМА ДА КОАЛИЦИРА СО ВМРО-ДПМНЕ

На плоштадот Стариот пазар во Скопје прво дојде претседателот на Алтернатива Африм Гаши со своите активисти.

„Иако е 5 ноември, во времето кога ја објавуваме коалицијата, излезе сонце и ова е добар сигнал“ – рече Гаши.

Веднаш по него дојде Билал Касами, лидерот на Движењето Беса со своите поддржувачи.

И на крајот дојде Изет Меџити со своите сопартијци.

Тројцата претседатели ја промовираа заедничката албанска коалиција „Европска врска за промени“ и заедно со заеднички листи ќе учествуваат на претстојните избори и ќе имаат заеднички кандидат за претседател.

Но, дали овој сојуз е подготвен да коалицира со ВМРО-ДПМНЕ?

„Стратешки партнер на албанската опозиција ќе бидат албанскиот гласач и Албанците. ВМРО не? Немаме стратешки партнер во македонскиот табор. Ние тврдиме дека сме победници и како победници ги претставуваме Албанците во идната Влада“ – изјави Изет Мејхити.

Лидерот на Движењето Беса, Билал Касами, рече дека раководството на Алијансата има контрадикторни позиции додека ги повикува гласачите да се приклучат на опозицискиот фронт.

„Што се однесува до Алијансата, имајќи ги предвид контрадикторните позиции, ги повикуваме гласачите на Алијансата кај секоја членка на Алијансата за Албанците која сака промени, која сака доброто на Албанците да биде тука, додека раководството на Алијансата покажува дека се таму“ – рече Билал Касами.

Претседателот на Алтернатива рече дека е за одржување на парламентарните и претседателските избори.

„Доколку не поканат ќе учествуваме, но се уште не не поканиле. Нашиот став е дека треба да има избори што е можно поскоро.И подобро Е да беа заедно со претседателските“ Африм Гаши.

Европската лига за промени покани други партии, невладини организации и непартиски лица да се приклучат на албанскиот опозициски фронт.