КАТАКЛИЗМА ВО ДЕЖЕЛАТА – Словенија под ударот на силно невреме: Суперќелиската бура носи се пред себе (ВИДЕО)

Над Словенија во попладневните часови се развиле две силни суперќелиски бури. Суперќелијата што патуваше низ централна Словенија донесе силен град, силни налети на ветер и врнежи од дожд.

Во некои делови на Словенија невремето го нарушува сообраќајот и ја намалува видливоста. Од сообраќајниот информативен центар предупредуваат дека на коловозите можно е да има повеќе вода.

На возачите им се препорачува да возат внимателно и да не застануваат под надвозници или во тунели.

Според прогнозите на Агенцијата за животна средина на Република Словенија, сè уште ќе има врнежи или невреме, особено во северната половина од земјата. На север и северозапад во вечерните и ноќните часови се уште е можно невреме, јавува Метеоинфо.

Западниот и северниот дел на Љубљана и неговата околина беа зафатени од силно невреме со град и ветер. Потоа невремето се префрли над Домжале во североисточен правец.

 За жал, при невреме на автопатот, некои неодговорни возачи сè уште ги запираат возилата во тунели, на паркинг ленти, се вртат или дури излегуваат од возилото итн. Притоа се загрозуваат себе си и другите учесници во сообраќајот бидејќи може да дојде до застој во сообраќајот или опасни судири и сообраќајни незгоди – предупредува полицијата на несфатливото и вообичаено однесување на возачите на нашите патишта.