Катерина почина по полетувањето на авионот! Трагедија на лет од Белград, смртта настапила по неколку секунди

0

Катарина Иваноски Стаменковиќ (41) од Белград загина на 13 февруари во авионот со кој се возела за Германија од аеродромот „Никола Тесла“ во Белград.

Катарина Иваноски Стаменковиќ (41) од Белград загина на 13 февруари за време на летот од Белград за Дизелдорф. Таа патувала за Германија од аеродромот „Никола Тесла“ во Белград, но починала поради пукање на аневризма при полетување.

Љиљана, мајката на Катарина, која загина трагично, откри дека нејзината ќерка имала вродена срцева валвула и аневризма која пукнала при полетувањето. Таа изјавила дека не е сигурна дека нејзината ќерка знаела дека не ​​смее да патува во авионот.

„Кате одеше на прегледи и требаше да биде оперирана кога се појави корона вирусот. Поради вирусот тоа беше одложено, па лекарите сепак одлучија дека операцијата не е потребна и дека нејзината состојба треба да се следи. Тие и препишаа терапија и прегледи вршеше на секои шест месеци. Не знам дали Катарина знаеше дека не смее да патува со авион. Можеби знаеше, но не ми кажа, не знам“ – вели Лилјана.

Летот Белград – Дизелдорф беше во 18.05 часот, а во Дизелдорф требаше да пристигне во 20.05 часот. Последен пат Катарина разговараше со мајка си кога ја мина контролата на аеродромот „Никола Тесла“ во Белград.

Лилјана била со внуците Сава и Саша додека ја чекала ќерката да се јави дека безбедно пристигнала во Дизелдорф. По вечерата со внуците отишле во собата и Лилјана го чекала повикот на ќерка си. Повикот дошол, но не бил од Катарина.

„Во 19:45 ми се јави непознат број и ме праша: „Дали си ти Лилјана? Што ти е Катарина Стаменковиќ?“ и продолжи да ме испрашува. Ме праша колку деца има и дали има некој друг постар од мене во куќата. Тогаш ми рече да седнам и дека мора да ми кажат нешто.”

Инспекторот од Сурчин ми рече:

„За жал Катарина загина во авионот.”

Не знаев што да им кажам, само го фрлив телефонот. Потоа настана општа паника. Помладиот внук испаничи а за кратко дојде соседот, а пристигна и брзата помош. Никој не можеше да поверува што се случи, сите беа во шок“, раскажува Лилјана.

Лилјана дознала дека Катарина седела до еден млад човек во авионот. Кога полетал, забележал дека Катарина не реагира. Аневризмата пукна и смртта настапи по само неколку секунди.