“КИЕВ Е ВО ОПАСНОСТ!“ – Поранешен началник на Генералштабот на британската Армија предупредува: “Евгениј Пригожин сега може да ја нападне Украина од Белорусија“

0

Поранешен генерал на британската Армија предупреди на можен напад на борците на Вагнер врз Украина од Белорусија во случај поголем број платеници да го следат нивниот водач Евгениј Пригожин, кој оди во егзил таму.

Фактот дека тој оди во Белорусија е причина за загриженост“, изјавил поранешниот началник на Генералштабот Ричард Данат за Sky News во неделата, еден ден откако Евгениј Пригожин го поништи краткотрајниот бунт на Вагнер против руските власти.

Сè уште не е јасно колку негови борци ќе го следат во соседната земја и сојузник Русија“, вели Ричард Данат, мислејќи на вооружената компонента на приватната воена компанија, која се проценува дека брои околу 25.000.

Ако успее да задржи ефикасни борбени сили околу себе, тогаш тој повторно претставува закана за украинските сили најблиску до Киев“, тврди Ричард Данат.

Би било „сосема можно“ Русија да ги искористи Вагнер за да се обиде повторно да го заземе Киев, без оглед на краткотрајниот бунт што заврши со тоа што Евгениј Пригожин се согласи да се деескалира и да се пресели во Белорусија.