Кина ја зајакнува контролата при купувањето долари

0

Централната банка на Кина им предложи на некои од најголемите банки во земјата да се воздржат од итно множење на нивните девизни позиции на пазарот.

Според извори на Ројтерс, од банките било побарано да не ги менуваат своите позиции на меѓубанкарските девизни пазари по секоја продажба на американски долари на клиенти, додека нивната девизна девизна позиција не достигне одредено ниво.

Директивата дојде од состанокот на Народната банка на Кина со неколку комерцијални банки претходно оваа недела, според извори на британската агенција. На банките им беше кажано и дека компаниите кои сакаат да купат 50 милиони долари или повеќе ќе треба да побараат одобрение од централната банка.

Ова ефикасно значи дека некои од големите купувања во долари ќе бидат апсорбирани од банките и ќе се задржат во нивните книги некое време, а со тоа делумно ќе се намали притисокот врз јуанот што се намалува. Јуанот изгуби повеќе од пет отсто во однос на доларот оваа година.

Проширувањето на разликите во приносите со другите големи економии, особено со САД, како и слабото домашно економско закрепнување извршија притисок врз јуанот. Неговиот континуиран пад доведе и до нарушувања на пазарот, бидејќи извозниците чуваат долари наместо да ги претвораат во јуани, пишува порталот „Бизнис“.