Книгата на Шмит ја открива играта зад сцената со која Иванка имала намера да ја фрли Меланија Трамп во втор план

Во книгата “Donald Trump v. The United States: Inside the Struggle to Stop a President” , авторот Мајкл Шмит откри какви несогласувања постоеле меѓу сопругата и ќерката на Трамп.

Мајкл Шмит во својата книга”Donald Trump v. The United States: Inside the Struggle to Stop a President” на 496 страници дава интересно четиво во кое открива што се случувало зад сцената на владеењето на Доналд Трамп како американски претседател. Американските медиуми издвоија како новинарот на угледниот „Њу Јорк Тајмс“ посветил многу простор на врската меѓу сопругата на Трамп Мелани и неговата ќерка Иванка. Шмит ја опишува нивната врска како тешка, а наводно тогашниот шеф на кабинетот на Белата куќа Џон Кели имал задача да ги смири страстите и да ги реши конфликтите меѓу сопругата и ќерката на Трамп.

Во интервју за MSNBC, Шмит истакна дека Кели има многу поважна работа од решавање на семејните спорови на Трамп и не му се допаѓа улогата што му ја доделил претседателот. Кели требало да воведе структура и подобар ред во персоналот на Трамп, а не во неговото семејство, истакнува авторот на книгата.

Кога Трамп го доби претседателскиот мандат, на својата ќерка Иванка и нејзиниот сопруг им обезбеди советнички места во Белата куќа. Но, тоа не и било доволно и според пишувањето на Мајкл Шмит, сакала да биде повеќе во преден план како нејзината маќеа Мелани.

Затоа Иванка дошла на идеја да ја стави Меланија во втор план и имала намера наместо канцеларијата на првата дама да ја создаде канцеларијата на првото семејство, каде што таа би била шефица и ќе се појави со нејзиниот татко на бројни протоколи. Оваа идеа, секако, ја налути Меланија и сакаше јасно да каже која е првата дама во Белата куќа, а Кели мораше и да ги смири страстите меѓу двете дами во оваа ситуација.

Авторот на книгата наведува дека токму поради оваа идеја и поради тоа што Иванка сакала главниот говор да го одржи во Белата куќа, Мелани и нејзиниот син Барон останале во Вашингтон до крајот на мандатот на нејзиниот сопруг, иако најавила за некои време дека ќе поминува повеќе време со нејзиниот син во Њујорк каде што живееле пред Трамп да стане претседател.