Ковачевски: ЕК ја препознава солидната усогласеност на нашето законодавство со европското

0

Премиерот на Северна Македонија Димитар Ковачевски денеска за време на работната посета на Брисел, во рамки на која го отвори претпоследниот билатерален скрининг за поглавјето 30 посветено на надворешните односи, изјави дека процесот на скрининг се развива успешно и според дефинираната динамика. .

Според него, скрининг процесот завршува утре, 7 декември, додека додаде дека во 15-месечниот период се завршени вкупно 100 работни дена, направени се 850 презентации од 206 институции, каде што учествувале приближно 1000 учесници.

Ковачевски рече дека за земјите од Западен Балкан се подготвени 2 милијарди евра во форма на грантови.

„Наодот на ЕК е дека имаме солидно ниво на усогласеност. Следат насоките, кои се наша обврска што произлегува од Преговарачката рамка, кои пак се услов за отворање на првиот кластер. Планот за раст, кој го претстави претседателот Фон дер Лајен и кој го баравме ние, земјите од Западен Балкан, е исто така од големо значење за земјата. ЕК го подготви и достави Планот и навистина е охрабрувачки. Планот за раст е токму она што го очекувавме, елабориран, функционален и фокусиран на некои приоритети кои го прават остварлив, а не само уште еден план со недостижни цели.

Овој план ќе даде нов, силен поттик на процесот на европска интеграција. Со неговата реализација, која зависи и од ЕУ, но пред се од нас, земјите од Западен Балкан ќе ја удвојат големината на економијата на регионот и на земјата преку растот на економската соработка“, изјави премиерот Ковачевски од Брисел. , меѓу другото.