Ковачевски и Борел ќе претседаваат со 16-тиот состанок на Советот за стабилизација и асоцијација

0

Владата на Република Северна Македонија денеска ја одобри информацијата за 16-тиот состанок на Советот за стабилизација и асоцијација меѓу Република Северна Македонија и Европската Унија, што ќе се одржи на 17 овој месец во Скопје. .

На седницата беше одобрена и платформата за претставување на државната делегација на средбата.

Спогодбата за стабилизација и асоцијација (ДСА), која стапи на сила на 1 април 2004 година, претставува рамка за спроведување на договорните односи, до членството на земјата во Европската унија.

„Со оглед на следното претседавање со Советот за стабилизација и асоцијација, со овогодинешниот состанок, кој е планиран да се одржи оваа недела, на 17 март (петок) 2023 година, ќе претседава Република Северна Македонија, поточно премиерот Димитар. Ковачевски, додека е под претседателство на Европската унија, ќе биде и висок претставник на ЕУ за надворешна и безбедносна политика и потпретседател на Европската комисија, Јозеп Борел“, информираат од владината прес-служба.

Во делегацијата на Република Северна Македонија ќе бидат вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ и министерот за надворешни работи Бујар Османи, а во делегацијата на ЕУ ќе учествува и комесарот за добрососедска политика и проширување., Оливер Вархеји и претставници на земјите членки на Европската Унија и европските институции.