Ковачевски: Македонија покажа дека може да носи тешки и храбри одлуки

0

Премиерот на земјава Димитар Ковачевски на Стратешкиот форум во Блед, Словенија, порача дека Европската Унија мора да најде сила и да го направи проширувањето на ЕУ како приоритет.

„Убеден сум дека Северна Македонија покажа дека може да носи тешки и храбри одлуки и од секоја од нив излеговме како посилна земја. Од старите земји кандидати, ние сме најдобри во многу аспекти во однос на имплементацијата на европското законодавство, микрофинансиската стабилност, што се докажа со инструментите на ЕУ и ЕУ. Поради оваа причина велам дека 2030 година е остварлива како цел“, рече Ковачевски.

Тој нагласи дека земјата станала кандидат за членство во ЕУ пред солунскиот процес во 2003 година.

Во тоа време не бевме Северна Македонија, туку Македонија. Црна Гора не беше независна и Косово не беше независно. Толку трае процесот и кога велите 50 проценти во земјава се за ЕУ, јас би рекол дека ова е голем оптимизам, после 20 години. Има многу фрустрации. Има и други истражувања на јавното мислење, кои велат дека 80 отсто од граѓаните на Северна Македонија се за евроинтеграции и проевропска ориентација, а истовремено 80 отсто од граѓаните се против блокадите кои доаѓаат една по друга. Овие блокади доаѓаат од земјите на ЕУ во бранови, кои главно се користат за нивната внатрешна политика, а не за меѓународна сцена“, рече Ковачевски.

Членството во ЕУ, како што рече, е единствената алтернатива за земјите од Западен Балкан, бидејќи нивните економии се поврзани.

„Имав можност да ги видам моите Македонци, кои живеат во Копер, но забележав и дека кога се шетате по брегот, како да сте во БиХ, бидејќи сите келнери доаѓаат од БиХ. Зошто? За повисоки плати. И кога ги прашав како е, ми велат полошо не може, пошто работиме на 50 степени на сонце. Потоа видов некои студенти од нашата земја, кои работат во кафулиња. Знаете што ми рекоа – „Ве молам, направете се за нашата земја да влезе во ЕУ, сакаме да се вратиме дома и да работиме во земјата на ЕУ, но дома, не овде, не во Словенија“, рече Ковачевски.