КОГА ЌЕ ГО ПРОЧИТАТЕ ОВА ЌЕ ЈАДЕТЕ ЃУМБИР СЕКОЈ ДЕН: МОЖНО ЛИ Е ОВА ДА ГО ПРАВИ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЈЕ?

Ѓумбирот може да се користи свеж, сушен, во прав или како масло или сок. Тоа е многу честа состојка во рецептите. Понекогаш се додава во преработена храна и козметика.

Ѓумбирот е еден од најздравите (и највкусните) зачини на планетата. Припаѓа на семејството Zingiberaceae и е тесно поврзан со куркумата, кардамонот и галангалот.

Ризомот (подземниот дел од стеблото) е делот што обично се користи како зачин. Често се нарекува корен од ѓумбир или, едноставно, ѓумбир.

Ѓумбирот може да се користи свеж, сушен, во прав или како масло или сок. Тоа е многу честа состојка во рецептите. Понекогаш се додава во преработена храна и козметика.

Еве 11 здравствени придобивки од ѓумбирот кои се поткрепени со научни истражувања.

Ѓумбир

1. Содржи гинџерол, кој има моќни лековити својства

2. Може да лекува многу форми на гадење, особено утрински мачнини

3. Може да помогне при слабеење

4. Може да се движи кај остеоартритис

5. Може драстично да го намали шеќерот во крвта

6. Може да го подобри варењето

7. Може да ја намали менструалната болка

8. Може да помогне да се намали нивото на холестерол

9. Може да помогне во борбата против инфекциите