Коен: Прекинот на огнот ќе продолжи додека Хамас не ги ослободи заложниците, но потоа ќе ја продолжиме војната

0

 Има само еден одговорен за масакрот на 7 октомври, за заложниците и започнатата војна, за страдањата на луѓето во Газа, а тоа е Хамас – ИСИС. Примирјето ќе продолжи додека не ги ослободат заложниците, но по примирјето ќе ја продолжиме војната, изјави израелскиот министер за надворешни работи Ели Коен пред учеството на 30. Министерски совет на ОБСЕ што се одржува во Скопје.

„7 октомври беше трагичен ден за државата Израел. Ние всушност видовме дека истата земја што се бори и ја поддржува војната против Украина го прави истото и против Израел. Има само еден одговорен за масакрот на заложниците на 7 октомври и војната што започна, за страдањата на луѓето во Газа, а тоа е Хамас – ИСИС. Ќе продолжиме да се бориме додека не ги вратите сите заложници, додека не го елиминираме Хамас. Светот мора да биде обединет за ослободување на Газа од Хамас – ИСИС, за да се осигураме дека таквите злосторства нема да се повторат никаде во светот“, изјави Коен.

На прашањето колку е блиску постигнувањето на мирот, Коен рече дека се решени да ја продолжат борбата против, како што рече, „оваа терористичка организација“.

„Додека не ги ослободат заложниците, ќе продолжиме со прекинот на огнот. Но, по прекинот на огнот ќе ја продолжиме војната“, вели Коен.

Северна Македонија и главниот град Скопје се домаќини на 30. Министерски совет на Организацијата за безбедност и соработка во Европа – ОБСЕ, на кој учествуваат околу 1000 делегати од 57 земји членки на Организацијата и земји партнери.

На најголемиот меѓународен политички настан организиран во земјава од осамостојувањето, учествуваат шефовите на дипломатиите на најголемиот број земји-учеснички на ОБСЕ – САД, Канада, Велика Британија, министри од земјите членки на ЕУ и НАТО.-и, од Медитеранот, Блискиот Исток и Централна Азија. 

Министерскиот состанок што се одржува во спортскиот центар „Борис Трајковски“ свечено ќе го отворат шефот на Владата на Македонија, Димитар Ковачевски, шефот на ОБСЕ, министерот Бујар Османи и шефот на Парламентарното собрание на ОБСЕ. Пиа Каума. Во отворениот дел од пленарната седница, извештај ќе презентира генералниот секретар на ОБСЕ, Хелга Марија Шмид.