Кои балкански земји произведуваат велосипеди?

0

Возењето велосипед го промовира индивидуалното здравје и благосостојба и, со потенцијално заменување на користењето приватен автомобил, придонесува за намалување на загадувањето на воздухот. Тоа е еколошки и здравствено свесен начин на транспорт.

Во неодамнешниот извештај на Европската статистичка канцеларија, Евростат, се претставени бројките за производство на велосипеди во Европската унија во текот на 2022 година. Во продолжение, ТРТ Балкан ви дава приказ на бројот на произведени велосипеди во земјите од регионот.

Србија – Регионален лидер во производството на велосипеди

Меѓу земјите од Западен Балкан, Србија произвела најмногу велосипеди во текот на 2022 година. Вкупно 194.304 велосипеди биле пријавени во минатата година произведени во Србија.

Хрватска е втора во регионот, со 19.229 произведени велосипеди за една година.

Во Босна и Херцеговина лани се произведени само 177 велосипеди. Сепак, излегува дека во Босна и Херцеговина Travnik Machinery Factory (GS TMT) веќе неколку години произведува луксузни велосипеди за германскиот партнер Ruff Cycles. Цените на овие луксузни велосипеди почнуваат од 1.500 евра, додека некои модели достигнуваат цени и од неколку илјади евра.

Северна Македонија и Црна Гора не произведуваат велосипеди. За Албанија нема податоци. Во Косово, пак, во Гњилане работи фабриката „Албими ЛТД“, со капацитет за производство на 27.000 велосипеди годишно, но нема податоци колку велосипеди се произведени.

Португалија, Романија и Италија – најголемите производители во ЕУ

Во 2022 година во Европската унија се произведени вкупно 14,7 милиони велосипеди.

Оваа бројка претставува зголемување од 10% во производството на велосипеди во споредба со претходната година (2021) и зголемување од 29% во текот на деценијата од 2012 до 2022 година.

Најголем производител во 2022 година беше Португалија (2,7 милиони единици), потоа Романија (2,6 милиони), Италија (2,5 милиони), Германија (1,7 милиони) и Полска (1 милион).

ТРТ БАЛКАН