Колку време треба да ги четкате забите?

Од мали нозе учиме дека треба да ги миеме забите најмалку двапати на ден и да ги миеме најмалку две минути. Но, има докази дека и две минути четкање не е доволно.

Истражувањата покажуваат дека треба да ги четкате забите што е можно подолго за да се ослободите од наслагите. За најдобри резултати, треба да ги четкате забите помеѓу три и четири минути.

Наслагите може делумно да се отстранат дури и ако ги четкате забите само две минути, но тоа не е доволно за да добиете најдобри резултати. Истражувањата покажаа дека миењето заби подолго од две минути е поврзано и со подобро орално здравје.

Правилното миење помага да се отстрани плакот кој всушност е акумулација на бактерии, габи и вируси кои живеат во заедница позната како микробиолошки биофилм. Биофилмовите се многу лепливи и може да се отстранат само со четкање.

Доколку не ги миете редовно забите, на забите ќе има повеќе наслаги, а сето тоа може да предизвика одредени проблеми и состојби како што е гингивитис.

Досегашните студии покажаа дека четкањето на забите подолго време – околу четири минути – резултира со почисти и поздрави заби. Но, не претерувајте: забите не треба да се мијат премногу често и не треба да користите абразивни пасти за заби и четки за заби бидејќи тоа може да ги оштети забите.