КОЛКAВА КАЗНА ЈА ОЧЕКУВА ФАТАЛНАТА МИРНЕСА? Ја олесни компанијата во Штутгарт, а германскиот адвокат го даде одговорот на ПРАШАЊЕТО ОД МИЛИОНИ ЕВРА

0

По повеќемесечна потрага, Мирнеса Бешлиќ беше уапсена на аеродромот во Штутгарт поради кражба на милион евра , а по неа дури беше распишана потерница и награда од 37.500 евра.

Мирнеса преку својот адвокат ги известила германските власти дека сака да се предаде, по што била уапсена од инспекторите на федералната полиција.

Имаше многу шпекулации за висината на нејзината казна , а адвокатот Един Коца, кој работи во Германија, истакна дека тоа што го направила се смета за обична кражба.

– Видот на казната не зависи од тоа колку украла, туку од видот на кражбата. Со други зборови, има обична кражба и тешка кражба – посочува Коца.

Тој додава и дека за квалификацијата на казната не е важен бројот или сумата на пари.

– Се гледа дали тоа го направила за да се издржи, но никогаш нема да може да се докаже – вели Коца.

Коца посочува и дека доколку имала пристап до тие пари, без разлика што се работи за голема цифра, поинаку ќе се гледа на ситуацијата.

-Доколку парите не биле заклучени, односно имала пристап и ги земала, ќе добие максимална казна од пет години затвор. Тешката кражба е десет години, додека организираната кражба е казнива со 15 години затвор. Но, колку што слушнав, такво нешто никогаш не е докажано во Германија – посочи Коца.

Доколку не ги врати парите, адвокатот Коца смета дека таа нема да биде во затвор пет години, што е вообичаена казна, туку до три години.

Судството во Германија, според мислењето на адвокатот, многу работи ќе префрли на самата компанија.

– Ако компанијата и дозволила да биде сама со толку пари, тогаш и тоа ќе се погледне, бидејќи во такви случаи секогаш мора да бидат присутни двајца – наведува Коца.

Тој истакна и дека никогаш не слушнал да се украде толкава сума, без употреба на сила, бидејќи во кариерата имал клиенти кои украле и до 50.000 евра, но се извлекле само со условна казна.