Компанијата за чипови Nvidia достигна вредност од 2 трилиони долари

Пазарната вредност на Nvidia достигна над 2 трилиони долари (околу 1.848.684 евра), што е нова пресвртница во брзото искачување на производителот на чипови во рангот на највредните компании во светот.

Акциите на фирмата во Силиконската долина пораснаа за повеќе од 4% во утринската трговија во петокот, пред благо да паднат.

Заработката продолжи со митинг по извештајот за заработка на компанијата оваа недела.

Компанијата има корист од напредокот во вештачката интелигенција (ВИ), што ја поттикна побарувачката за нејзините чипови.

Компанијата, која имаше вредност од 1 трилион долари пред помалку од една година, сега е рангирана како четврта највредна компанија во светот со јавно тргување, зад Microsoft, Apple и Saudi Aramco.

Основана во 1993 година, Nvidia првично беше позната по производство на графички чипови, особено за игри.

И сега се смета за клучна компанија што треба да се следи за да се види колку брзо технологијата со вештачка интелигенција се шири низ светот на бизнисот.