Компанијата која најмногу придонесе за развојот на 5G технологијата не смее да ја користи во своите телефони

0

Компанијата која најмногу придонесе за развојот на 5G технологијата – Huawei – смета дека меѓународниот пазар не е фер.

Во зависност од тоа кого прашувате, Huawei е или компанија која, поради нејзините блиски врски со владејачките структури во Кина, е претставена како закана за националната безбедност (особено САД) со добра причина или е компанија која е неправедно санкционирана и треба да им се дозволи слободно да се натпреварува.на пазарот.

Сепак, дури и најголемите критичари на оваа компанија не можат да го оспорат придонесот што го даде во развојот на 5G технологијата , каде што е апсолутен лидер во однос на бројот на 3GPP 5G иновации (3GPP е група која развива стандарди и протоколи за мобилни телекомуникации ).

Анализата на ABI Research, објавена од MyDrivers, покажува дека Huawei е одговорен за 15.266 одобрени придонеси во 5G технологијата, или вкупно 43.753 придонеси. Со овој број на придонеси, кинеската компанија е на врвот на листата, додека зад неа се гигантите во областа на телекомуникациите како Ериксон (11.601 придонес) и Нокиа (7.553 придонеси).Табела за развој на 5G

Највредната компанија која не развива 5G инфраструктура, туку чипови, е Qualcomm. Компанијата од Сан Диего е четврта на топ-листата, со 5.523 придонеси, а подолу може да се најдат Samsung, ZTE, Intel, vivo, MediaTek, Apple и бројни други гиганти.

Иронично, иако Huawei придонесе најмногу за создавањето на 5G мрежата, на компанијата не и е дозволено да произведува телефони кои ја поддржуваат оваа технологија, туку многу други. Дури и кога Huawei обезбедува специјална дозвола за имплементација на чипсети во своите уреди, како што е Snapdragon 8+ Gen 1 на Mate 50 Pro и неодамна претставената серија P60 , тие чипови се лишени од 5G конекција.