Компанијата поврзана со осомничени лица ќе ја надгледува изградбата на Коридорите 8 и 10 во Македонија

Работите во Коридорот 8 и 10-ди, кои ќе ги гради конзорциумот „Бехтел&Енка“, ќе ги надгледуваат компаниите на Бранислав Димитриевиќ, лице под истрага на властите во Ерменија и уапсено на 21 април 2021 година во Хрватска на основа на меѓународната потерница издадена од Интерпол.

Станува збор за две компании: „Евро Консалтинг“ чиј основач е Димитриевиќ, додека неговиот син Зоран Димитриевиќ е лидер од јуни 2021 година и компанијата „ЕПТИСА“ каде Димитриевиќ е „лидер на тимот“ на француско-шпанскиот конзорциум.

Премиерот Димитар Ковачевски денеска изјави дека сите што имаат сомнежи за фирмите што го надгледуваат конзорциумот „БехтелЕнка“ за изградба на Коридорот 8 и 10, треба да ги достават своите докази до Јавното обвинителство. Според него, Владата нема пристап до евалуација на документацијата и интегритетот на компаниите кои го надгледуваат проектот вреден 22,6 милиони евра, кој го води италијанската компанија „ИРД инженеринг“.

„Владата не оценува и прибира документи поврзани со фирмите, тоа го прави комисија од експерти. Компанијата „ИРД“ ќе работи заедно со американски „Бехтел“ и доколку има лица или подизведувачи за кои постои сомнеж за нивниот интегритет, тогаш тоа може да го пријават во Јавното обвинителство“, рече Ковачевски, пренесува Телеграф Македонија.

Но, како што додаде, обврска на компанијата што го добила тендерот е да го изврши надзорот на сите делници, без разлика кој е во нивниот конзорциум, тоа да го направи навремено и во квалитетот на договорот и во соработка со „Бехтел-ин“ Американ.

Неговата изјава доаѓа откако „Призма“ објави дека дел од конзорциумот „ИРД инженеринг“, кој го доби тендерот за надзор на изградбата на коридорите 8 и 10, вклучува и фирми во кои македонскиот државјанин Бранислав Димитријевиќ, кој е под истрага на Обвинителство во Ерменија за „развој и спроведување на проектот патен коридор Север-Југ во периодот 2009-2018 година“.

Во Македонија компанијата каде Димитријевиќ е еден од сопствениците е „Еуро Консалтинг“, како и компанијата за која работел во Ерменија – „Ептиса“, се дел од конзорциумот што ќе треба да ја надгледува изградбата на автопатите што ќе да биде изградена од американско-турскиот конзорциум „Бехтел и Енка“.

На ова реагираше и првиот човек на опозициската ОБРМ-ПДУКМ, Христијан Мицкоски, кој рече дека се работи за „епски криминал од неколку милијарди евра“. Воедно, тој покажа дека Владата до овој заклучок дошла на 24 ноември 2020 година, кога вицепремиер беше Артан Груби, заменик министер за финансии Димитар Ковачевски, а премиер Зоран Заев.