Конгресот ги укина барањата за вакцинација против Ковид за странските патници

0

 Претставничкиот дом на САД гласаше за укинување на условот повеќето странски патници кои пристигнуваат во државата со авион да бидат вакцинирани против Ковид-19, едно од ретките преостанати пандемични ограничувања за патување што се уште е во сила.

Гласањето беше 227 против 201, при што седум демократи во Конгресот им се придружија на републиканците во гласањето за ставање крај на барањето за вакцинација против Ковид-19 за странските патници.

Администрацијата на Бајден во јуни го укина условот луѓето што пристигнуваат во САД со авион да бидат негативни за Ковид-19, но не ги укина барањата за вакцинација на Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) за повеќето странски патници. Белата куќа во вторникот соопшти дека се противи на законот.