“КОНЕЧНО ТОА СТАНА ИСТОРИЈА!“ – Русија се повлече од клучниот безбедносен договор потпишан на крајот на Студената војна !?

Русија во вторникот формално се повлече од клучниот безбедносен договор по Студената војна, кој требаше да го намали потенцијалниот конфликт Исток-Запад, што е најнов знак за зголемени тензии меѓу Русија и НАТО.

Во 12:00 часот на 7. ноември 2023 година заврши процесот на повлекување на Русија од CFE (Договор за конвенционални вооружени сили во Европа) за нас“, објави Министерството за надворешни работи на Русија во соопштението на својата веб-страница.

Договорот од 1990 година, кој беше преговаран и склучен на крајот на Студената војна и потпишан една година по падот на Берлинскиот ѕид, постави ограничувања на распоредувањето на воена опрема за одржување на воената рамнотежа меѓу НАТО и земјите од тогашниот Варшавски Пакт.

Русија го суспендираше своето учество во договорот во 2007 година и го прекина активното учество во 2015 година.

Во мај 2023 година, кога Русија веќе беше длабоко во војната во Украина што ја започна во февруари 2022 година, претседателот Владимир Путин потпиша декрет за откажување на договорот, предизвикувајќи осуда од НАТО за поткопување на евроатлантската безбедност.

Војната во Украина ја предизвика најтешката криза во односите на Москва со Западот од Студената војна, а портпаролот на КремљДмитриј Песков, во текот на викендот изјави дека односите со САД се под нулата.

Договорот CFE беше склучен на крајот на Студената војна, кога се чинеше можно да се формира нова архитектура на глобална и европска безбедност заснована на соработка и беа направени соодветни обиди“, соопшти Министерството за надворешни работи на Русија.

Акциите на САД за проширување на НАТО доведоа до тоа земјите од алијансата отворено да ги заобиколат ограничувањата на договорот“, додаде Министерството за надворешни работи на Русија.

Така, договорот CFE во неговата оригинална форма изгуби допир со реалноста“, се вели во извештајот.