Коридор 8, експропријациите при крај

Со новиот градежен концепт се предвидува побрзо да се градат автопатиштата во земјава. Се очекува дека дизајнот и изградбата ќе се движат паралелно, заштедувајќи време во споредба со претходните проекти како што е проектот Кичево Охрид кога беше потребно 100 проценти проектирање на патеката за да се стигне до изградба. Покрај забрзувањето на реализацијата на капиталните проекти, ќе има и државни контролни механизми кои меѓу другото ќе ги намалат административните пречки.

Иако на терен на прв поглед се чини дека малку се работи, компанијата „Бехтел и Енка“ во изминатите месеци и пред нова година работеше и на паралелните пристапни патишта за изградба, бидејќи од Гостивари има непристапни делови. до Кичево, како и пристапните патишта кои мора да се направат при ископ на материјалот, каде што пред неколку месеци беше извршено минирање на теренот. Истовремено, Владата донесе две решенија за определување на трасата, при што веќе е одредена позицијата на автопатот во тие појаси. Паралелно се работи на идејни решенија, се работи на сите дозволи и експропријации, како и други работи.

Компанијата „Бехтел и Енка“ годинава од државната каса ќе заработи 250 милиони евра, откако лани заработила 240 милиони евра. Овие средства се наменети за изградба на автопатот Тетово-Гостивар-Букојчан, Требениште-Струга-Ќафасан и Прилеп-Битола, кои беа објавени во програмата за финансирање на патната инфраструктура за проектот Коридор 8 и Коридор 10Д.

Последните извештаи покажуваат дека 89 проценти од експропријацијата е завршена за автопатот Гостивар – Тетово, 70 проценти за Битола – Прилеп.

„Геотехничките испитувања се вршат од почетокот на годинава во сегментите Гостивар – Тетово, Букојчан-Гостивар и Битола-Прилеп. Земјени работи се извршени и на сегментот Букојчани-Гостивар и Битола-Прилеп, додека сегментот Ќафетана-Требениште-Струга нема активност“, се вели во надзорниот извештај за напредокот на изградбата на автопатот што го гради американско-турскиот конзорциум „Бехтел“. и Енка“.

Во текот на месец јануари годинава, изведувачот главно работеше на експропријација, геодетска мрежа, топографски премер, геотехнички истражувања, спецификации и проектирање на автопатот. Експропријациите за другите релации се 27 отсто за Букојчани-Гостивар.

За Гостивар-Тетово се изработени 88 отсто од урбанистичките проекти, за Букојчани-Гостивар 28 отсто и за Битола-Прилеп 75 отсто. За Гостивар Тетово и Букојчани Гостивар се направени 75 проценти од топографските истражувања, додека за другите две делници нема такви активности. Истовремено, 61 отсто од потребните геотехнички испитувања се направени за патот Гостивар-Тетово, 49 отсто за Букојчани-Гостивар и 34 отсто за патот Битола-Прилеп. За добриот прогрес на работа.

Градежниот проект за делниците од Коридорите 8 и 10Д опфаќа седум раскрсници, 34 моста, 34 надвозници, 24 подвозници, над 21 милион кубни метри ископ, над 10 милиони кубни метри земја насип, 620.000 милиони кубни метри бетон, 22. подлога, 1,1 милион тони асфалт над 6.000 и 320 километри заштитна ограда, наведува Енка на својата веб-страница.

„Од другите автопати во изградба, минатиот месец Собранието ги одобри законските измени со кои 31 декември 2026 година е одреден како краен рок за завршување на автопатот Кичово-Охрид во должина од 57 километри, кој се гради од 2014 година. „Продолжувањето се должи на појавата на 13 нови пролизнувања на патеката, како резултат на несоодветниот првичен проект и предвремениот почеток на изградбата на оваа делница“, објаснуваат од Владата за проектот што го гради кинеската компанија „Синохидро“.