Користат JDAM? Украинците срамнија со земја неколку згради во Бахмут (ВИДЕО)

0

На СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ се појавија снимки, најверојатно преземени од дрон, на кои се гледа прецизното уништување на неколку згради во Бахмут. Роб Ли, американски воен аналитичар, поранешен маринец и докторант на Катедрата за воени студии на Кралскиот колеџ во Лондон, го сподели видеото на Твитер, пишувајќи дека е можно да се работи за напад на системот JDAM.

„Видео од можен напад на JDAM во Бахмут, снимено со беспилотно летало на украинската 77-та воздушна бригада“, напиша Ли на Твитер. На социјалните мрежи се шират информации дека во градот е уништено упориштето на Вагнер, за кое со месеци се водат жестоки битки. Сепак, нема дополнителни информации кои би ги потврдиле овие шпекулации

Дали Украинците користат JDAM?

Она што е поважно во овој случај е дека се поверојатно е дека Украинците ќе го користат моќниот JDAM.

На самиот крај на минатата година, Соединетите Американски Држави одлучија да и достават на Украина комплети JDAM (Joint Direct Attack Munition), кои ги претвораат „немите“ гравитациски бомби во прецизни проектили водени од системот ГПС. JDAM е наменет за бомби со тежина од 227 до 907 килограми.

Она што беше важно да се направи е да се прилагодат хардверот и софтверот на комплетите JDAM на опремата во сопственост на Украинците. Украинската војска сè уште во голема мера го користи оружјето од советската ера како што е авионот МиГ-29. Таму требаше да се направат софтверски промени за да се прилагоди американскиот систем на такви авиони.

Пример е Полска, која по влезот во НАТО ги модифицираше своите МиГ-29 за да може да го користи овој систем.

Употребата на JDAM во украинската армија сè уште не е позната. Во неколку наврати се појави информација дека Украинците користат JDAM, но ниту оваа ситуација не е потврдена. Воведувањето на JDAM значително ќе ги подобри борбените способности на Украина во прецизното таргетирање на руските цели.

Заедничката муниција за директен напад (JDAM) е систем за наведување кој ги претвора ненаведуваните бомби во проектили со прецизно наведување. Таа беше развиена во 1990-тите од страна на американските воздухопловни сили.

JDAM користи GPS насоки за да обезбеди прецизно насоки и да им овозможи на пилотите да ангажираат цели со поголема точност и да го намалат ризикот од оштетување на околината. ЈДАМ првпат беше воведен во војната во Косово, а НАТО го користеше во операциите во Србија.