Косово ги заостри санкциите против Русија и Белорусија

0

– Косовската Влада донесе одлука дополнително да ги заостри претходно воведените санкции против Русија и Белорусија поради војната во Украина.

На последната седница на Владата на Косово, со која претседаваше премиерот Албин Курти, владиниот кабинет донесе одлука за дополнување на одлуката во согласност со 10-те мерки и санкции на Европската Унија (ЕУ) и Соединетите Американски Држави (САД).

Министерката за надворешни работи и дијаспора на Косово, Доника Гервала, презентирајќи ги новите санкции рече дека тие се одговор на руската агресија во Украина и на поддршката на Белорусија во оваа агресија.

„Република Косово, иако не е обврзана врз основа на договорните договори што ги има со ЕУ, поради што сѐ уште не ужива статус на земја кандидат за членство во ЕУ, во континуитет, од првиот пакет санкции ги ажурираше и спроведе санкциите на ЕУ и САД“, истакна Гервала.

Според неа, санкциите вклучуваат извоз на критична технологија и индустриски стоки; увоз на асфалт и синтетичка гума; обезбедување капацитет за складирање гас за Русите; транзит преку Русија на извезени стоки и технологија за двојна употреба од ЕУ.

Таа рече дека ЕУ ги суспендирала лиценците за емитување на „Rt Arabic“ и „Sputnik Arabic“, ја ограничила можноста руските граѓани да имаат каква било позиција во управните тела на критичната инфраструктура на ЕУ итн.

Инаку, на 8 мај Брисел им го предложи на земјите членки на ЕУ 11-тиот пакет санкции поврзани со војната на Русија против Украина, кои имаат цел да го спречат избегнувањето на прелиминарните казни, а исто така се фокусираат на „спроведувањето на санкциите, нивната ефикасност и да се спречи избегнувањето санкции“.