Кошмарите може да бидат знак за опасна болест: Ако ги имате често, консултирајте се со лекар, а еве кога мора да реагирате (фото)

Интензивните и често застрашувачки кошмари, кои понекогаш траат дури и во текот на денот, може да бидат знак за појава на системски автоимуни болести како што се лупус и ревматоиден артритис, тврди новата студија објавена во списанието „eClinicalMedicine“. Овие необични симптоми може да укажуваат и на тоа дека веќе постоечката болест може брзо да се влоши и да бара медицински третман.

сон, сон, несоница

Влијание врз секојдневниот живот

Лупус е долгорочна болест која го нарушува имунолошкиот систем, напаѓајќи го здравото ткиво и предизвикува воспаление и болка во кој било дел од телото, вклучувајќи ги и крвните клетки, мозокот, срцето, зглобовите, мускулите, бубрезите, црниот дроб и белите дробови.

„Проблемите со когнитивните функции и многу други невропсихијатриски симптоми можат да имаат огромно влијание врз животите на луѓето, нивната способност за работа, социјалните активности и општото функционирање“, вели Мелани Слоун, истражувач од Универзитетот во Кембриџ, како што објави Си-Ен-Ен.

Спиење и автоимуни заболувања

Една студија покажа дека пациентите со лупус и други ревматолошки заболувања често доживуваат интензивни и вознемирувачки кошмари непосредно пред да се појават халуцинации. Овие соништа често вклучуваат паѓање, напади, чувство на заробеништво, па дури и извршување на убиство и може да бидат показател за претстојното влошување на болеста.

Невообичаени симптоми

проблем, тажен, жена, сон, сон, кревет, осамен

Иако кошмарите и дневните халуцинации не се вклучени во дијагностичките критериуми за лупус и други болести, истражувачите ја нагласуваат важноста од препознавање на овие симптоми за да се овозможи порано откривање и лекување на егзацербации на болеста кои можат да бидат опасни по живот.

Поттикнување на отворен разговор

Иако е нормално да имате повремени кошмари и дневни халуцинации, доколку тие се јавуваат интензивно и се придружени со други симптоми како што се екстремен замор, главоболки и други знаци на автоимуни болести, важно е ова отворено да се разговара со лекар. Пациентите не треба да се плашат или да се чувствуваат непријатно да зборуваат за овие симптоми, бидејќи тоа може да доведе до порано дијагностицирање на автоимуни болести.