Која вода е поопасна за срцето: Никогаш не ја купувајте, открива овој натпис

Дали е водата чиста и дали е подобро да се купи флаширана отколку да се пие „вода од чешма“?

Најважната течност без која нашиот организам не може да функционира, ни „доаѓа“ од чешмата, други течности кои ги консумираме како кафе или млеко, но многумина од нас ја купуваат во шишиња.

Ако пиете вода од чешма која не содржи тешки метали или бактерии, нема да имате никакви проблеми бидејќи има мали количини на минерали. Главниот проблем се минералите, натриум хлорид доколку е присутен во водата.

Ако многу се потите, изгубената сол ќе ја надоместите со храна.

Водата често се збогатува со „се и многу работи“, дали треба да купите таква вода?

Јодираната вода е добра, но не знаеме од каде доаѓа. Пијте вода со мала количина натриум. Купете вода што извира од височините на планините, каде што нема многу индустрија, каде што водата се филтрира од дождовницата. Таа вода поминува низ земјата и добиваме вода со ниски минерални вредности. Не пијте вода од нулта надморска височина.

Една состојка во флашираната вода е особено опасна за луѓето кои имаат заеднички здравствен проблем, а тоа се кардиоваскуларни болести. Ако ја погледнете етикетата на состојките, ќе ја видите содржината на натриум, која не може да надмине одредени вредности, велат лекарите.

Водата од чешма е безбедна, микробиолошки и хемиски, но и флашираната вода е одлична! Ако има до 50 милиграми натриум на литар, нема да го подигне натриумот во вашата крв. Погледнете ја етикетата, до 50 милиграми е во ред. Се препорачува насекаде, дури и за бебиња. Во нашите продавници, за жал, има повеќе води со висока или намалена содржина на натриум. Веднаш погледнете ја етикетата. Водата со висок натриум е опасна особено за срцевите болни.

Водата со висока содржина на натриум треба да се пие само ако правиме многу физичка активност, за да ја замениме солта што ја губиме со потење.

Дали е здраво да се пие газирана вода наутро со кафе?

Кога ќе се будиме наутро, целиот организам ни е возбуден, вклучувајќи го и желудникот кој лачи многу киселост. Ако пиете алкална вода со доволно бикарбонати, ја неутрализирате таа киселост и потоа го добивате целосниот ефект од кафето. Не пијте повеќе од две чаши, а потоа преминете на ниска минерална вода.