КОЈ БИ РЕКОЛ – Растение кое со сите сили се обидуваме да го уништиме, може да ни го регулира крвниот притисок и шеќерот, а помага и при ишијас и рани

0

Нема да ви се верува, но ајдучката трева всушност се јаде и е исклучително лековита

Познато е дека многу растенија се и лековити и отровни, а најчесто тоа се однесува на количината што ја консумираме и дека премногу од се може да му наштети на нашето здравје. Но, има и растенија кои се екстремно инвазивни, брзо се шират, одземаат простор, храна и влага од други растенија и предизвикуваат алергиски реакции кај некои или многу луѓе, па со сите сили се трудиме да ги искорениме. Едно такво растение е ајдучката трева (Ambrosia artemisiifolia L.), која го добила името кога се проширила низ Европа на крајот на 19 век и го загрозила здравјето на луѓето и економијата. Но, изненадувачки или не, ова растение е за јадење и е исклучително лековито – и за луѓето и за почвата.

Алергиски реакции

Расте на сите континенти, иако првично доаѓа од Северна Америка. Во 19 век брзо се рашири низ Европа и денес е на 12-то место меѓу „најлошите“ егзотични растенија во Европа, а се применуваат законски мерки за негово отстранување пред да цвета со цел да се намали неговата алергеност. Произведува големо количество семиња кои го задржуваат ртењето до четириесет години. Коренот продира длабоко во земјата, а цвета од јули до првиот мраз. Неговиот полен предизвикува алергиски реакции кај луѓето (и кај добитокот), а досега во ајдучката трева се откриени 12 различни алергени протеини. Се проценува дека од 15 до 30 проценти од жителите на имаат алергиски реакции на ајдучката трева, нејзиниот полен е најсилниот природен алерген во нашата клима, а континенталниот дел на Хрватска е во епицентарот на ширењето на ајдучката трева.

Амброзијата може да се меша со дивиот пелин поради сличноста, иако стеблото на пелинот е секогаш црвено-кафеаво, обраснато со сиви влакна и тврдо, а листовите се помалку пердувести, додека стеблото на амброзијата е жолтеникаво-зелено и не многу тврдо, а листовите му се посилни.

слика

Добри страни

Добрите страни на амброзијата се помалку познати. Тоа не е само штетно растение, туку е и за јадење и многу лековито. Дава најмногу придобивки кога се собира пред да цвета. Постојат докази дека Индијанците го засадиле и го собрале семето. Семињата, всушност, имаат неверојатен процент на протеини и биле важен извор на храна и за луѓето и за дивите животни во текот на долгите зими. Од семето се добивало и масло. Индиските племиња традиционално ги користеле сите делови на растението амброзија (освен полен) за медицински цели. Го користеле за лекување треска, треска, дијареа, ублажување на мачнина и стомачни тегоби, коренот на амброзија се користи за правење чај со лаксативно дејство, помага и за отстранување на паразитите од телото. Сокот од екстракт од лист од амброзија може да се користи за да се спречи иритација од каснувања од инсекти и осип. Помага и при проблеми со ишијас, во регулација на крвниот притисок и шеќерот во крвта, дури и при третман на алергии.

Листот амброзија ќе ја смири иритацијата, чешањето, дамките и осипите на кожата. Билкарите ги дробат листовите и ја тријат пастата на погодената област за да ги ублажат симптомите, но и да спречат инфекција и труење на крвта. Амброзијата има силни адстрингентни својства што значи дека го промовира заздравувањето на раните. Членовите на племето Чероки користеле амброзија за лекување на гонореја и ја користеле како антисептик за чиреви и тумори. Се разбира, научната заедница прави многу малку за да го промовира плевелот како лековито растение, но сепак, може да се најдат докази дека и оние кои страдаат од алергија, кога правилно го применуваат препаратот од ајдучка трева, исто така можат да имаат корист од него. Модерната наука исто така откри дека ајдучката трева може да помогне во отстранувањето на токсичните тешки метали како олово од почвата. Откако ајдучката трева ќе порасне една сезона на одредена почва, таа се откопува и согорува на еколошки безбеден начин (не се компостира, за да не се вратат токсините во почвата).