Кој има појак и подолг оргазам – мажите или жените !? Експерт за интимни односи објаснува се детално: “Некој ќе биде разочаран…“

Кој има посилен оргазам, мажите или жените – е прашање за кое постојано се расправа. И иако самиот врв зависи од поединецот, сепак има некои статистики кои даваат одговор на ова прашање.

Интимните односи се неисцрпна тема со која практично секојдневно се занимаваат бројни студии. Како жените ја доживуваат кулминацијата и како се чувствуваат мажите, е прашање кое не престанува да ги интригира и научниците и „обичниот“ свет. Додека едни тврдат дека „експлозијата“ кај посилниот пол е поинтензивна и посилна, други се убедени дека кај жените во целиот процес се вклучени повеќе нервни завршетоци. Должината на кулминацијата е исто така честа тема. Но, како што се испоставува, малкумина знаат во чија корист оди оваа разлика – дали мажите или жените поминуваат подобро ?

Прво, да разјасниме што медицински се подразбира под терминот оргазам.

Оргазамот се активира со стимулација на ерогени зони, но неговиот механизам е поврзан со стимулација на одредени делови од церебралниот кортекс. Стимулацијата на клиорисот е главниот извор на возбуда кај жената, а пенисот – кај мажот“, истакнува експертот за интимни односи Наталија Ониани.

За време на оргазмот кај мажите, делови од семената течност секогаш се исфрлаат за 0,8 секунди. Потоа доаѓа побавниот проток на спермата. Кај жените, периодот помеѓу контракциите исто така трае слично време“, вели таа.

Според неа, ваквата случајност не може да биде случајност. Всушност, таа наведува некои општи принципи за постигнување на кулминација. Во исто време, бројот на мускулни контракции кај жените малку го надминува бројот на исфрлени „порции“ сперма кај мажите. И со возраста, оваа бројка се намалува.

Како што објаснува Наталија Ониани, обично за еден млад човек, нормата е 5-6 млазници, а за млада жена – од 5 до 12 контракции. Поради оваа причина, времетраењето на оргазмот кај мажите и жените е различно. Затоа кај жените трае подолго.

Во ретки случаи, во највисоката фаза на возбуда, жените можат да доживеат низа оргазми. Сепак, Наталија Ониани не им препорачува на жените премногу да се „надеваат“, бидејќи повеќекратните оргазми се навистина ретки и практично физиолошки невозможни.