Крокодил ги бркал децата и домашните миленици! Тогаш мештаните ја презеле работата во свои раце: Го убиле, го зготвиле и го изеле (фото)

Оддалечена австралиска заедница му се одмазди на џиновскиот морски крокодил со тоа што го фати и изеде ѕверот долг 3,6 метри, за кој се верува дека проголтал домашни миленици и бркал деца.

Во средата, полицијата во градот Була на северната територија на Австралија застрела крокодил откако оцени дека е „значаен ризик за заедницата“.

Во соопштението, полицијата вели дека предаторот „бркал деца и возрасни од водата“ и „наводно изел повеќе кучиња“.

Крокодилот потоа бил „подготвен за гозба на традиционален начин“, соопшти полицијата, но не пред властите да ја искористат можноста да им дадат на локалните деца импровизирана „сесија за безбедност на крокодилот“, вклучително и одблизу да ја разгледаат опасноста.

Австралија, крокодил

Наредникот на полицијата на Северната Територија Ендрју Мекбрајд рече дека животното „било зготвено во супа од опашка од крокодил, дел било печено на скара, дел завиткано во листови банана и варено под земја“.

„Тоа беше прилично голема традиционална гозба и имаше доста полни стомаци“, рече наредникот Мекбрајд.

И морските и слатководните видови крокодили се заштитени во Австралија, каде што ловот на животните е забранет со федералниот закон од 1971 година, кога ловокрадството ги доведе до истребување.

Во децениите оттогаш, бројките се зголемија, а Северната територија сега е дом на околу 100.000 крокодили, според локалната власт.

Веб-страницата на територијата вели дека морските крокодили можат да пораснат до шест метри, тежат до еден тон и „да јадат речиси сè“.

Ова значи дека интеракциите меѓу крокодилите и луѓето можат да бидат фатални, а чуварите на парковите низ северна Австралија секоја година отстрануваат стотици морски крокодили од населените места.

Во април, 16-годишно момче беше убиено од крокодил во северен Квинсленд додека се обидувало да доплива до брегот откако му се расипа бродот. Минатата година, посмртните останки на 64-годишен рибар беа пронајдени во крокодил, исто така во Квинсленд.

Деветгодишно момче имаше среќа да преживее напад на крокодил во Националниот парк Какаду на северната територија во јануари, откако беше хоспитализирано со „убодни рани“.