Курти: Можам да напишам „модерен европски нацрт“ на Статутот на ЗСО во текот на 2024 година

Косовскиот премиер Албин Курти денеска најави можност следната година да се напише „современ европски нацрт“ на статутот на Заедницата на општините со српско мнозинство (ЗСО).

Тој на Фејсбук, како одговор на специјалниот пратеник на Европската Унија за дијалог меѓу Белград и Приштина Мирослав Лајчак, кој неодамна изјави дека нацрт-статутот на ЗСО е внатрешна работа на Косово, рече дека може да го напише нацртот настатутот, во соработка со министерот за заедници и враќање, Ненад Рашиќ и министерот за администрација на локалната самоуправа, Елберт Красниќи.