Курти се сретна со германски и австриски емисари за Западен Балкан

Курти се сретна со германски и австриски емисар за Западен Балкан

Последните случувања во Косово и во регионот, како и важноста на регионалната соработка, беше разговарано синоќа на работната вечера меѓу премиерот на Република Косово, Албин Курти, германскиот емисар за Западен Балкан, Мануел Саразин и Специјалниот претставник на Австрија за Западен Балкан, Јоханес Ајнер.

Премиерот на земјата, Албин Курти, беше поканет од германскиот амбасадор во Косово, Јорн Роде, во резиденцијата.

Од кабинетот на премиерот информираат дека, меѓу другото, за време на вечерата, тема на разговор биле и односите меѓу Косово и Србија, спроведувањето на основниот договор постигнат во Брисел и неговиот анекс договорен во Охрид, како и начинот на кој напред, во пресрет на следната средба на ниво на главни преговарачи што ќе се одржи денеска во Брисел.

На оваа средба Курти беше придружуван од министерот за економија Артане Ризваноли и в.д. шефот на пратеничката група на ВЕТИВЕНДОСЈЕ! Движење, Мимоза Кусари Лила.