Курти ѝ постави шест услови на Србија

0

Косовскиот премиер Албин Курти денеска на седницата на собранието во Приштина претстави шест услови за формирање на Заедницата на српски општини.

Според Курти, Здружението, како што го нарекува ЗСО, мора да биде во согласност со уставот и законите на Косово.

Според него, вториот услов е ЗСО да не може да биде ненационален, да мора да го смени името и да служи само за хоризонтална соработка меѓу општините, пренесува reporteri.net.

Третиот услов е правата на националните малцинства и соодветните заштитни механизми да го зајакнат принципот на реципроцитет меѓу двете држави и да ги земат предвид европските стандарди и модели.

Како што изјави Курти, пред формирањето на ЗСО, тие мора да ги затворат „илегалните структури на Србија на север“ и да го предадат целото нелегално оружје.

Петтиот услов што го наведува Курти е ЈСО да биде дел од конечниот договор и тој да се спроведе по, како што вели, „взаемното признавање“.

Шестиот услов на Курти е претседателот на Србија да ги повлече писмата испратени до највисоките функционери на петте земји-членки на ЕУ кои не ја признаваат независноста на Косово, во кои тој бара тие држави да не го прифатат барањето на Приштина за членство во ЕУ.