Лего коцките им помагаат на слепите и децата со слаб вид да научат да читаат и пишуваат

Познато е дека децата сакаат да редат коцки и на тој начин да прават куќи, кули, тврдини, а со такви играчки учењето станува забавно.

Слепите деца и возрасните со слаб вид се потпираат на Брајовото писмо за учење, работа и секојдневниот живот. Детските блокови со Брајово писмо наскоро ќе бидат достапни на пазарот за да им помогнат на најмалите да научат да читаат букви и бројки на допир.

Сите знаеме за шарените коцки кои со генерации се составен дел од детството, но кога станува збор за коцките наменети за слепи деца, тие се малку поинакви. Брајовото лего вклучува Брајови букви и бројки, а ликовите се составени од подигнати точки кои можат да се читаат со допир.

Иако може да се игра со нив како обични блокови, примарната идеја е да се користат за учење Брајово писмо, а сето тоа е направено на забавен начин:

„Идејата беше учењето на Брајовото писмо да биде интересно. Лего играчките се препознаваат и разбираат сите, а тулите како оваа ја рушат бариерата дека Брајовото писмо е нешто чудно и необично“, рече Дејв Вилијамс, амбасадор на инклузивниот дизајн.

Деловите од овој сет за матрици се едноставни и целосно компатибилни со заедничките делови, така што лесно може да се користат со сите други комплети што ги имате. На нив се испечатени и букви и симболи, за децата кои не се слепи, но и возрасните, да можат да учат и да играат во исто време: „Бабата и дедото можат да си играат со своето внуче. Значи комплетот е инклузивен и значи дека целото семејство може да се собере и да научи Брајово писмо“, вели Вилијамс.

Примерите од секојдневниот живот покажуваат дека ваквите блокови предизвикуваат љубопитност кај децата – девојчето Оливија и рекла на Би дека ќе имала можност да научи Брајово писмо преку блокови во нејзиното училиште, а нејзината мајка потврдила дека токму тие блокови ја разбудиле и ја зголемиле нејзината љубопитност за споменатото писмо.

Да потсетиме, иако некои деца имаа можност да си играат со лего коцки со Брајово писмо уште во 2020 година – овие играчки беа тестирани само во одредени училишта и организации. Најавено е дека комплетите коцки со слепи и слабовидни коцки сè уште се бесплатни за училиштата и другите образовни институции, а претворањето во комерцијален производ е само резултат на широката побарувачка.