Лекарите и рекле на Ема дека има хормонско пореметување: „Да не ја слушав мојата интуиција, одамна ќе бев мртва“

Честопати ни треба многу храброст да одиме на лекар кога сме загрижени за сериозен здравствен проблем.

На Емили Фрост (31) од Сари и беше дијагностициран рак на дојка во февруари 2016 година, откако и беше кажано дека грутка во нејзината лева дојка е поврзана со хормони.

Да веруваше во нејзината првична дијагноза, можеби немаше да биде жива денес. „На Божиќ 2015 година, се сеќавам дека се чувствував исцедено и уморно“, вели Емили. „Не беше само уморен. „Видов лекар кој ми сугерираше дека можеби сум анемична, но една вечер на крајот на јануари кога гледав телевизија ги ставив рацете под пазувите за да ги загреам и почувствував грутка околу два или три сантиметри над левата страна. гради.

„Ја покажав мајка ми Хелен, и таа го почувствува тоа, па закажав состанок со општ лекар следниот ден. „Бев сигурен дека не е ништо и докторот погледна и провери и навистина самоуверено сугерираше дека тоа е едноставно поврзано со хормони, апсолутно ништо за грижа и дека тоа е само фиброаденом (бениген тумор) предизвикан од хормони. „Заминав целосно смирен затоа што докторот ми рече дека сум премногу млад за нешто злобно како ракот. Следниот ден пронашла уште една грутка, овој пат во левата пазува, пренесува Мирор.

„Повторно се јавив на општ лекар и бев вознемирен што не ја најдоа втората грутка кога ме проверија за првата. „Повторно, мојот лекар беше многу смирувачки, сугерирајќи дека можеби е само циста поврзана со хормони. Три недели подоцна, на Емили и беше дијагностициран тројно позитивен рак на дојка кој веќе се проширил на нејзините лимфни јазли.

Таа беше преплашена

„Да се ​​каже дека мојот свет се распадна е потценување“, вели таа. „Се сеќавам дека бев ужаснат кога докторот ми го објасни планот за лекување, а потоа со години плачев со мама и тато. „Имав седум рунди хемотерапија, 30 круга радиотерапија, 18 круга Херцептин и лумпектомија за отстранување на туморите – од 15 извадени од мојата јама, десет беа канцерогени.

Емили го заврши активното лекување во септември 2016 година, но сè уште зема лекови и прави скенирање на секои шест месеци. „Да не бев упорна и да не прифатев „хормони“ како дијагноза, прилично сум сигурна дека денес немаше да бидам жива“, вели таа. „Мојот рак растеше со таква брзина што буквално преку ноќ се појави втора грутка.

„Можев да се залагам за себе, но на многу форуми за рак дознав дека има луѓе кои починале затоа што болеста им била дијагностицирана доцна, а тоа се претежно жени. „Да се ​​претставив како маж, мислам дека немаше да ми кажат дека тоа се хормони.