Лекарот на 114-годишна жена открива што можеме сите да направиме за да живееме подолго

Перл Берг имаше 114 години кога почина во февруари, што ја прави трета најстара личност во САД и деветта најстара личност во светот, според Геронтолошката истражувачка група. Иако живеела повеќе од еден век, таа не држела строга диета, не земала скапи суплементи, дури и не следела одредена рутина за вежбање.

„Се чинеше дека таа само се обидува да го живее животот во потполност“, откри нејзиниот лекар Џереми Лорбер од болницата Седарс-Синаи во Лос Анџелес.

Тој истакнува дека Берг имал флексибилен пристап кон животот со здрав разум, особено кога станува збор за слатките.

„Таа никогаш не пушела, само повремено пиела голтка вино, пиела свежо цеден сок од портокал секое утро, јадела многу малку масна храна и консумирала само умерено количество десерт. На 102 години сакала десерт секој ден, а на 106 години. бараше слатки секое утро и попладне“, рече тој.

Она што беше истакнато во нејзината рутина беше навиката да одржува социјален контакт. Била активна во локалната заедница, во синагогата, била и член на литературниот клуб и волонтирала.

„Работите што ги идентификував со неа и со другите пациенти кои живеат долго и добро се одржување на целта, додавање активности или работа на нови хоби“, истакна д-р Лорбер.

Како што сугерира примерот на Перл Берг, некои од најдобрите стратегии за долг и здрав живот се бесплатни. Навиките како што се одржување силни врски, одвојување време за релаксација и редовни, лесни вежби како што се пешачење, играње игри со семејството или градинарство, постојано се поврзуваат со подобри шанси да се живее до старост без да се трошат многу пари.