Лекарот предупредува на четири симптоми на смртоносен рак кои е важно да се забележат

Ракот е тешка болест која се јавува кога абнормалните клетки растат и се делат неконтролирано, а потоа може да се прошири на околните ткива и органи. Постојат повеќе од 200 видови на рак, кои се категоризираат според тоа каде започнуваат во телото.

Може да влијае и на можните предупредувачки знаци на оваа болест. Сепак, не сите симптоми се познати или очигледни. Така, докторката, д-р Рози Годесет, предупреди на знаци на смртоносен рак што лесно може да се игнорираат или да се помешаат со нешто друго. Таа откри пет знаци на рак на јајниците.

„Ракот на јајниците често се дијагностицира доцна, но раната дијагноза може да значи дека е полесно да се лекува. Често се нарекува „тивок убиец“ во медиумите бидејќи многу од симптомите често се нејасни и неспецифични“, изјави таа за Дејли експрес.

Ова се знаците што таа ги издвои.

  1. Чувство на постојана надуеност.
  2. Абдоминална непријатност.
  3. Чувство на брза ситост за време на оброк или тешкотии при конзумирање на вообичаената количина на храна.
  4. Потребата за мокрење почесто од нормално или чувството дека секогаш мора да уринирате.

Докторот посочува:

,,Покрај горенаведените знаци, болки во грбот, болки при сексуален однос, замор, запек, како и промени во вашиот менструален циклус (било да е нередовно крварење, пообилно крварење од нормалното и сл.) и неочекувано слабеење , исто така, тие можат да бидат симптоми“.

Доколку искусиме некакви необјаснети знаци, д-р Годесет советува да разговараме со општ лекар.