Лекови ќе бидат обезбедени за 30 лица со цистична фиброза во Македонија

Министерот за здравство Беким Сали по средбата со министерот за финансии Фатмир Бесими рече дека лекот Трикафта првично ќе го добијат 8 пациенти со цистична фиброза, кои се во тешка здравствена состојба.

Министерот Сали не нагласи дека лекот никогаш не може точно да пристигне, но рече дека ќе направат се што е можно побрзо да стигне лекот.

„Дијагнозата на цистична фиброза е некаде околу 130 пациенти, не сите се потенцијални пациенти на кои им е потребен лекот Трифака.

Во моментов, поради итноста на ситуацијата, осум пациенти се во тешка состојба, а околу 22 пациенти се во средно тешка состојба“, рече Сали.

Сали синоќа во емисијата „Клик плус“ најави и дека во февруари ќе се зголемат платите на лекарите, почнувајќи од 3.000 денари бруто.

„Да, ветивме покачување на платите во Здравство за месец февруари. Со февруарската плата ги зголемуваме платите на вработените. Во различни групи, постојат различни израстоци. Почнувајќи од 3 илјади денари бруто“, рече Сали